Wpis z mikrobloga

Który serwis generuje teraz z prompta najlepiej i przy tym nie kosztuje kosmicznie dużo? Chce trochę projektów z użyciem komercyjnym zrobić (koszulki). Mam MidJourneya, ale cena za pakiety roczne (bo z możliwością edycji) kosztują sporo względem innych. Chce generować zarówno realistyczne zdjęcia jak i szkice/rysunki (jak kolorowanki), czasem pewnie też jakiś obraz typu Mona Lisa.

#midjourney #stablediffusion #sztucznainteligencja #chatgpt #sunoai #dalle #grafika #technologia #ai #grafika #grafikakomputerowa
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Biszkopcik: No jest niezły, ale potrzebuje większą rozdzielczość. W sumie tez cholera wie jak się on ma do użytku komercyjnego. @cyborgkombat próbowałem, ale za cholere mi to nie idzie... Próbowałem podstawową wersje zainstalować, to się burzy o moją grafikę AMD, spróbowałem inną wersję to niby za mało pamięci a opcja low ram nie działa, inna wersja z innym modelem generuje, ale tragicznie i strasznie wolno. Chyba jednak i tak
  • Odpowiedz
@chomik3: od siebie mogę polecić ComfyUI i StableDiffusion, ale nie wiem czy lokalnie Ci ruszy z ta grafiką. Jest mnóstwo gotowych workflow i modeli do tego co chcesz tworzyć, zerknij np. nacivitai.com i zobacz co ludzie tworzą, i dostępne modele.
W necie znajdziesz strony gdzie gdzie możesz generować grafikę przy pomocy ComfyUI, bez potrzeby uruchamiania lokalnie.
Możesz sprawdzić np. runninghub.ai. Po zalogowaniu masz 100 monet dziennie za darmo do wykorzystania,
  • Odpowiedz
  • 0
@pawelpan: No eksperymentowałem z różnymi modelami i albo wyniki były kijowe albo w rozdzielce 512px, więc raczej z tym kompem co mam oleje temat.
runninghub.ai - wydaje się fajny, nie znałem wcześniej więc dzięki wielkie za namiar!
  • Odpowiedz
@essos: Ja używam starej karty GTX 1080 8GB, więc jak najbardziej. Oczywiście im więcej vram, tym więcej możliwości. Są też jakieś opcje żeby pracować w trybie "low vram", ale wtedy wolniej wszystko działa.
Tu jest ten cały ComfyUI opisany i do pobrania: https://github.com/comfyanonymous/ComfyUI i stable diffusion to nie tylko comfyui, jest też np. wersja Automatic, niby prostsza w obsłudze, ale u mnie zamulało (https://github.com/AUTOMATIC1111/stable-diffusion-webui) i wiele innych opcji.
  • Odpowiedz
  • 0
@pawelpan hmm, a kiedyś jak tutaj pytałem o sens dokładania do laptopa z rtx 4060 8gb, względem rtx 4050 6gb, to mi pisało że na tym 8gb i tak nic sensownego nie zrobię więc szkoda kasy
  • Odpowiedz
@essos: Napisałem też, że im więcej vram, tym więcej możliwości.

8GB wystarczy na zabawę z modelami SD1.5, SDXL, dalej nie wiem, na FLUXa trochę mało, nie mówiąc już o generowaniu filmów. Próbowałem bawić się z mniejszymi modelami do generowania krótkich filmików, jakość była kiepska i z moją kartą to nie ma sensu.

4060 na pewno będzie lepszy niż 1080. VRAM potrzebny gdy używasz dużych modeli i kilka w jednym zadaniu.
  • Odpowiedz
8GB wystarczy do zabawy z generowaniem grafiki z prompta

@pawelpan: To juz samo to jest ok. Bylbym w stanie tworzyc np. jakies grafiki na koszulki lub cos w tym rodzaju?

Wektorowe grafiki tez da sie robic?
  • Odpowiedz