Wpis z mikrobloga

niestety nie wybralem studiow medycznych... wiec moj czas na stabilizacje w popisowskiej polsce przypadnie bedac grubo po 30 (jak dobrze pojdzie) ( ͡° ͜ʖ ͡°) biorac pod uwage jak do tego czasu bardziej jeszcze r---------e sobie zdrowie ze stresu, ze wzgledu na walke o przetrwanie na rynku pracy, to dzieci moga juz byc totalnie debilnym pomyslem bo zwyczajnie moge nie dozyc nawet ich pelnoletniosci xD

dziekuje pan popis

#demografia #pracbaza #korposwiat #zdrowie
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@katopa: jakbyś wybrał studia medyczne, to tym bardziej zacząłbyś zarabiać więcej niż minimalną dopiero po 36 roku życia :P najlepsza opcja wg mojej obserwacji znajomych to związek programisty z lekarką (lub na odwrót) - pierwszy szybko zarabia dużo, ale w pewnym momencie osiąga szklany sufit, a druga wolno się rozkręca, ale później sky is the limit.
  • Odpowiedz
  • 0
@ratty: to ja wlasnie w takiej sytuacji jestem xD jako programista boje sie przyszlosci (przede wszystkim dalszego offshoringu, nawet jezeli jestesmy i tak dosyc tani) i mysle nad ewakuacja w cos stabilnego, ale niestety, kazdy plan na ten moment to inwestycja paru lat przy groszowych zarobkach gdzie to halyna bedzie musiala przynosic do domu znakomtia wiekszosc hajsu... do tego jeszcze moga byc wymagane delegacje (daj boze, jak nie bedzie wymagana
  • Odpowiedz
@katopa schorowany dziad po 30 xD Jakbyś j---l na budowie z łopatą 12h dziennie to może a nie yebal się z korpoludkami. Chłopie popracuj nad samoocena bo gadasz trochę farmazony. Na przykład co jest obecnie bardziej stabilnego niż IT a daje podobną kasę? Jeśli nie urodziłeś się w bogatej rodzinie to oszczędności i prawdziwe życie zaczyna się dopiero od około 35 lat, wcześniej dorabianie, doszkalanie, ogarnianie życia prywatnego.

Jeśli uważasz inaczej
  • Odpowiedz
@katopa masz pracę za biurkiem, latem klima, zimą ogrzewanie i płaczesz coś o schorowaniach po 30 XDD

Jedyne czego możesz się nabawić to otyłość, albo problem z lędźwiami. Wystarczy jakiś sport po robocie, głowa odpocznie i ciało będzie sprawne
  • Odpowiedz
jakbyś wybrał studia medyczne, to tym bardziej zacząłbyś zarabiać więcej niż minimalną dopiero po 36 roku życia :P

@ratty: Pani doktor chyba zasnęła z 10 lat temu, dzisiaj tylko lekarz stażysta zarabia "mało" (5000-5400 netto przez rok stażu).

Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 8 czerwca 2017 r. o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego niektórych pracowników zatrudnionych w podmiotach leczniczych lekarz stażysta MUSI zarabiać 95% średniej
  • Odpowiedz
niestety nie wybralem studiow medycznych...

Ehh, tak samo. Dałem się zbaitoeać jako nastolatek że te protesty rezydentów i innych lekarzy na kiju to chyba muszą oznaczać że źle jest być lekarzem i poszedłem na te słynne studia techniczne po których miała być świetlana przyszłość (°°

jako programista boje sie przyszlosci (przede wszystkim dalszego offshoringu, nawet jezeli jestesmy i tak dosyc
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: no to dla mnie to jest właśnie długo, ja jestem z IT i powyżej średniej krajowej zarabiałam mając 22 lata na trzecim roku studiów :p ale teraz mam 35 i w sumie żałuję, że jednak nie wybrałam medycyny ;P
  • Odpowiedz
no to dla mnie to jest właśnie długo

Równie dobrze mógłby się tu jakiś patus co nie skończył szkoły średniej i poszedł na tiry w wieku 18 lat chwalić że on ma 11k a frajerzy się uczą po jakichś lekarskich nocami.

ja jestem z IT i powyżej średniej krajowej zarabiałam mając 22 lata na trzecim roku studiów :p

Super,
  • Odpowiedz
@katopa: A no to, że PKB jest skorelowane z zarobkami (przynajmniej w "normalnych" krajach a nie totalnych bantustanach). Polska ma PKB 2,5 raza mniejszy niż Niemcy na głowę i zarobki są około 2,5 raza mniejsze. A przecież 20 czy 30 lat temu ten dystans był o wiele większy. Więc skończ pieprzyć głupoty, że "popis" jest odpowiedzialny za sytuację w kraju bo tak nie jest. Gdybyś był Grekiem i narzekał na
  • Odpowiedz
popis mówisz? Polska ma największy przyrost PKB z krajów naszego regionu po 89 roku. A za to, że jeszcze nie jesteśmy Zachodem to podziękuj komuchom ze wschodu.

@gogoslawek1000:
Cyferki w excelu. Polacy pracują w dużej mierze na zagraniczne korporacje, które cokolwiek się tu stanie (wzrost cen energii, pensji już nie mówiąc o konflikcie) to się po prostu wyniosą i tyle z tego PKB. Załączyłem grafikę jak realnie wygląda poziom nasycenia
LaurenceFass - > popis mówisz? Polska ma największy przyrost PKB z krajów naszego reg...

źródło: europe-median-wealth

Pobierz
  • Odpowiedz
@LaurenceFass: Mistrzu, ty mi tu wrzucasz majątek na głowę a ja o PKB. Psioczysz na PKB ale jak porównasz PKB poszczególnych krajów w Europie z zarobkami to zauważysz dość dużą korelację (no może poza Irlandią). Zresztą to zdjęcie co wysłałeś mówi o tym ile jest majątku na głowe w Polsce a nie o "nasyceniu kapitałem". Nasz wynik na tym zdjęciu nie odbiega zbytnio od krajów regionu. Lata komunizmu zrobiły swoje
  • Odpowiedz
Mistrzu, ty mi tu wrzucasz majątek na głowę a ja o PKB.

@gogoslawek1000:
Chodzi o to, że sugerowanie się PKB nie ma żadnego sensu bez wniknięcia w składniki tego PKB. Można kopać i zasypywać doły - PKB też będzie. A Ty to przytoczyłeś w kontekście jakiegoś wielkiego sukcesu.
W momencie kiedy duży udział aktualnego PKB wypracowują zagraniczne montownie, a kapitał, marża idą za granicę to w kraju, zostają tylko etatowe pensje
  • Odpowiedz
@ratty: to ja wlasnie w takiej sytuacji jestem xD jako programista boje sie przyszlosci (przede wszystkim dalszego offshoringu, nawet jezeli jestesmy i tak dosyc tani) i mysle nad ewakuacja w cos stabilnego, ale niestety, kazdy plan na ten moment to inwestycja paru lat przy groszowych zarobkach gdzie to halyna bedzie musiala przynosic do domu znakomtia wiekszosc hajsu... do tego jeszcze moga byc wymagane delegacje (daj boze, jak nie bedzie wymagana
  • Odpowiedz
Dobra, dobra. Prawda jest taka, że niezależnie od tego na jakie wskaźniki byś popatrzył, czy to PKB czy to PKB z uwzględnieniem siły nabywczej, czy też HDI to doganiamy powoli w każdym z nich kraje Zachodu. Za przeciętną pensję obecnie Polak może sobie kupić znacznie więcej produktów niż za przeciętną pensję 20 lat temu i jest to fakt niezaprzeczalny. Nie mówiąc już o poziomie bezrobocia, który jest w PL jednym z najniższych
  • Odpowiedz
@Eugeniusz_Zua: Tak, tylko żeby to zrozumieć to trzeba było zmarnować z 10-15 roczników którym się wmawiało że Polska się tak szybko rozwija że zaraz tu się zjadą korporacje i fabryki jak do Chińczyków i będą potrzebowały mnóstwa inżynierów ze wszystkich branż. Okazało się jednak że chiński model otworzenia rynku wewnętrznego jedynie dla fabryk budowanych na miejscu działał kompletnie inaczej niż pełne otworzenie się wolnorynkowo w ramach UE i przeniesione zostały
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: idealnie to opisałeś jak to u nas wygląda. Jak oglądam yt to w USA mają za to inny problem. Ludzie pobrali kredyty na skończenie ciężkich studiów by teraz walczyć o praca z masowo ściąganymi hindusami. Medycyna > wszystko lub bycie dynamicznym oskarkiem i ciągła zabawa w dyplomację by utrzymać się w kadrze kierowniczej
  • Odpowiedz