Wpis z mikrobloga

@dominowiak masz może jakiś fajny film na temat opcji? Bo nie mogę zrozumieć czemu się zarabia dużo większe procenty na opcjach niż sam kurs rośnie. Ktoś płaci za te cent tyle więcej i to się opłaca? Czy to jakiś rodzaj dźwigni jest pod spodem? I gratki wyniku :)
  • Odpowiedz
@Kamilex97: Czemu się zarabia? Opcje są ogólnie skomplikowane, ale spójrzmy na to co chcemy osiągnąć. Załóżmy, że mamy akcję, która kosztuje 200. Przewidujemy ruch o 20% w górę do 240. No to musimy wyłożyć 200 i zgarniemy 20% zysku (40).
A teraz na opcji. Kupujemy np. opcję na wzrost (CALL). Ona niech kosztuje np. 5 (za wystawienie) i np. 10 (jeśli za poziom odniesienia przyjmiemy 190) albo ~0 (jeśli za
Okcydent - @Kamilex97: Czemu się zarabia? Opcje są ogólnie skomplikowane, ale spójrzm...
  • Odpowiedz
@Okcydent: ni uja nie czaje tych opcji, w sumie nie dziwię się że na tych cfd i pewnie opcjach 90% traci, skoro samo zrozumienie tego łatwe nie jest. A nie tykam tego, bo wiem że z moją żyłką hazardzisty, bym był w tych 90%
  • Odpowiedz
  • 0
@SmartCheetah: call to jest prawo zakupu akcji po cenie określonej w callu.
czyli w tym przypadku 5 usd kosztuje prawo do zakupu akcji po cenie powiedzmy 130 usd.
handlujesz tylko tym prawem, a nie samym papierem
  • Odpowiedz
@dominowiak: tak, ja daytrajduję od jakiegoś czasu opcjami, natomiast tak to zostało ujęte, że nie byłem pewien do czego się to odnosi. No ale to premium, które płacisz z góry w momencie kupna opcji.
  • Odpowiedz