Wpis z mikrobloga

Podczas przeglądania stron restauracji, mojemu tacie wyskoczyło takie niby windowsowe powiadomienie jak widać w prawym dolnym rogu. Po kliknięciu w "usuń wirusy teraz" przeszło na stronę, której adres jest podświetlony na niebiesko. I pokazał się fejkowy (jak mniemam) komunikat od Nortona. To powiadomienie ciągle się zmienia i za każdym razem komunikat pochodzi niby z innej firmy oprogramowania antywirusowego (wcześniej był McAfee) - żadnego z nich nie ma na kompie, więc zakładam że to... no właśnie co to jest? Czy to dopiero próbuje zainfekować, gdyby kliknął tam "kontynuuj", czy już jest zainfekowany? (bo to powiadomienie nie wzięło się znikąd - jak się tego pozbyć?). Jest aktywny Windows Defender i przeskanowałem jeszcze mu kompa Malwarebytes - nic nie wykryło.

#komputery #wirus #bezpieczenstwo #informatyka
KeyserSoze87 - Podczas przeglądania stron restauracji, mojemu tacie wyskoczyło takie ...

źródło: wirus

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KeyserSoze87: a wystarczyło używać adblocka. Jakieś g. zainstalowało się w przeglądarce pewnie jako dodatek, albo zwyczajnie zaakceptowałeś powiadomienia z gównianej strony. W sumie też można w w edgeu instalować aplikacje webowe...
  • Odpowiedz
@beer_man: Tyle że reklamy w W11 są subtelne, to co boryka OPa to klasyczne akceptowanie powiadomień w przeglądarce na szemranych stronach. Program który podaje powiadomienie? Microsoft Edge. A w tytule dziwny link spam stronki od której zaakceptował powiadomienia.

@KeyserSoze87: Panowie Hindusi z Małomiękkiego mają dla Ciebie dedykowany artykuł pomocy dla problemu który Cię boryka. ;)
https://support.microsoft.com/pl-pl/microsoft-edge/zarz%C4%85dzanie-powiadomieniami-witryn-internetowych-w-przegl%C4%85darce-microsoft-edge-0c555609-5bf2-479d-a59d-fb30a0b80b2b
  • Odpowiedz