Wpis z mikrobloga

Głupi kupiłem telefon na olx który okazuje się ze nadal jest spłacany (tak rozumiem z informacji od orange po sprawdzeniu numeru imei gdzie dostałem informacje: Wyjaśniamy, że jest ono własnością Orange, a jego użytkownik nie ma prawa go sprzedać. Urządzenie nie posiada blokady IMEI.) No ok. Mam fakturę za zakup u orange data zakupu na firmę na raty z marca 2024. Sprawdzam dane firmy zawieszenie działalności w 28-02-2023. Jak to jest możliwe? Pytanie od osoby która sie w tym nie orientuje. Ale wygląda na to ze telefon jest spłacany na bieżąco bo nie zablokowany. Osoba od której go kupiłem nie jest oryginalnym właścicielem. (firmą) Nie wiem za bardzo co z tym zrobić bo nie chce zostać z przyciskiem do papieru. #orange #smartfon #gsm #telefony #telekomunikacja
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak to jest możliwe?

@Pepege: że zawiesił firmę mając raty? nie ma to żadnego znaczenia... można kupić produkt na raty i dostać fakturę na pełną kwotę bo sprzedawca dostaje całą kasę z banku, tutaj nie wiadomo kto jest bankiem bo orange dolicza kwotę raty do rachunku i płaci się im... może to nie były raty a telefon w abonamencie? Miałem kilka rzeczy od nich ale nigdy jakoś szczególnie tego nie analizowałem..
  • Odpowiedz
  • 0
@frutson: Tak. @wiesiu2 Z danych które mam po prostu wychodzi na to ze telefon został zakupiony na raty rok po zawieszeniu działalności firmy. Osoba od której go kupiłem jest osobą prywatną która jak mi napisała kupiła ten telefon pół roku temu w sklepie gsm i wysłała go nawet na gwarancje na wymianę ekranu. Zakładam, że nie ma możliwości sprawdzenia posiadająć fakture czy (poza imei u operatora) ile zostało, lub
  • Odpowiedz
@Pepege: orange nie sprawdził przy wniosku i tyle... pewnie ktoś regularnie płacił abonament to mu dali... u nich się to szybko ogarnia, tylko że cenowo już się nie opłaca wcale. Ilości rat nie sprawdzisz, obecnie dają od 6 do 36 miesięcy.
  • Odpowiedz