Wpis z mikrobloga

#prawojazdy #pytanie
Serio każdy kierowca musi tak szczegółowo znać budowę silnika i auta? Dla mnie to czarna magia, ja nigdy nawet jeszcze maski od auta nie podnosiłem. Na egzaminie jedyne co musisz wskazać to poziom oleju czy płynu do spryskiwaczy i światła jak włączyć itp. Te tematy sa chyba tylko zeby je przeklikać po prostu. Mechanicy są od tego.
Felixu - #prawojazdy #pytanie
Serio każdy kierowca musi tak szczegółowo znać budowę s...

źródło: 20250214_195824

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@game_changer: takie szczegółowe nazwy wyodrębnione to mi się kojarzą co najmniej ze studiami medycznymi, gdzie każdy kawałek kości jest wskazany czy organu i jego łacińska nazwa
  • Odpowiedz
  • 0
@Felixu_enjoyer: ale Te elementy to musisz na egzaminie wskazać. Mi chodzi o to co na zdj że każda szczegółowa najmniejsza nazwa części ma być znana typu tłoki silnika, śrutu tuti itp. Po co mi to
  • Odpowiedz
@Felixu ale to są podstawy, raczej warto znać budowę auta żeby wiedzieć jak poprawnie go użytkować. No i ogólnie warto znać podstawy każdego urządzenia jakiego się używa, np. co może się popsuć w pralce, krzyżak, bęben, pompka wody, odpływ.

Raczej jest to ogólna wiedza aniżeli jakaś specjalistyczna wiedza techniczna.
  • Odpowiedz
@Felixu: Aż nie chce mi się wierzyć, że są o to pytania na egzaminie. Chociaż nie wiem, bo ja zdawałem egzamin w starej formule. Silnik spalinowy to jedno z najistotniejszych urządzeń technicznych. W dużej mierze zbudował współczesną cywilizację. Silniki spalinowe nie tylko napędzają samochody, ale też np. statki, awaryjne agregaty prądotwórcze (np. w szpitalach). Nie znać podstaw budowy i zasady działania silnika spalinowego to analfabetyzm techniczny.
  • Odpowiedz
@Felixu: Na egzaminie praktycznym dostajesz pytania o pokazanie, gdzie się odczytuje poziom płynów, ewentualnie sprawdzenie poziomu oleju, pokazanie świateł. Nic więcej, nie ma żadnych pytań z budowy silnika.
  • Odpowiedz
  • 0
@Felixu_enjoyer: no wiem, więc się zastanawiam po co w tej książce do prawa jazdy tak szczegółowo opisuja budowę silnika I jego najmniejsze części, skoro to tylko mechanicy muszą umieć, bo im za to płacą
  • Odpowiedz