Wpis z mikrobloga

Nigdy nie zrozumiem tej polskiej mentalności, że najważniejsze to zapłacić dużo, bo inaczej wstyd...

dezodoranty w Uk 3x tańsze niż w polsce, chipsy 3x tańsze, telefony w niemczech k---a 30%-40% tańsze...

#nieruchomosci c--j, ważne żeby drogo, nieważne, że c-----o , jak to tam potem przy sąsiedzie powiedzieć, że kupiłeś mieszkanie jak było tanie... WSTYD!

I jeszcze będzie się taki chwalił, że za mieszkanie dał 16 tysięcy za m2 xD bo to znaczy, że go stać i jakość dobra, a nie te biedaki co by chcieli 2000 euro za m2...

#cebuladeals
Antybuka - Nigdy nie zrozumiem tej polskiej mentalności, że najważniejsze to zapłacić...

źródło: telefo

Pobierz
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Antybuka: polska to współczesny feudalizm. niskie podatki tylko dla rentierów, psuedoprzedsiębiorców i rolników. Reszta ma pracować i przepłacać za ich utrzymanie.
  • Odpowiedz
@Antybuka: Polak pospolity ma 2 tryby działania:
1. Ekstremalna cebula przy zakupach "zwyczajnych" dóbr. Przejedzie pół miasta, żeby kupić coś o 2 złote taniej. Na olx będzie się targował do ostatniej złotówki.
2. Ekstremalne zastaw się a postaw się na dobrach uznawanych za "luksusowe". Zapłaci 2 razy tyle co Anglik czy Niemiec za pazy, pizzę, telefony, wakajki czy nierucha. I jeszcze będzie z tego dumny. Bo go stać, a co!
  • Odpowiedz
@Antybuka: ostatnio trafiłem też na temat, że ceny motocykli twz mamy wysokie ( ͡° ͜ʖ ͡°) przykładowo Yanaha Tenere tańsza jest o 15 tysięcy w Czechach ( ͡° ͜ʖ ͡°) ja jak kupiłem swój motocykl, to cena była dokładnie taka sama jak w Niemczech ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 14
@Antybuka: Byłem we wtorek w restauracji, nie byłem w żadnej od czasów COVIDa. Ceny k---a z kosmosu. Nabiłem 350 zł na rachunku za dwie osoby w podrzędnej restauracji za przystawkę + danie + deser. Wiele lat temu tyle płaciłem za zajebiście ekskluzywną kolację w Belvedere albo La Maison (RIP). Ja nigdy nie narzekałem na zarobki, ale na chodzenie do restauracji mnie nie stać - a w kanajpach widzę więcej ludzi
  • Odpowiedz
@Xianist: dla szlachcica?
Max dwa grosze od łana zapisane ustawowo i osobne sądownictwo

Dla chłopa?
Pańszczyzna od rana do wieczora i baty za najdrobniejsze przewinienie, na osłodę promo... znaczy, dobra cena za p--o w karczmie

Kurde, prawdziwe xD
  • Odpowiedz
@Antybuka no tak bo kazdy chce placic duzo xD ale p---------e. Wiadomo, ze kazdy chce kupic jak najtaniej ale jak widze powiedzmy mieszkanie z w------a cena i mam mozliwosc je kupic to wiedzac, ze w dluzszej persoektywie czasu bedzie tylko drozsze to wole je kupic teraz. Nie kazdy moze sobie pozwolic na czekanie latami zreszta, niektorzy chca zakladac rodziny a wlasne mieszkanie dla nich to sygnal, ze juz jest stabilnie itd.
  • Odpowiedz
@Antybuka: przepraszam, co jest w UK 3x tańsze?! xDxDxD

Przecież tam drożyzna jest w------a pod kurek. Miałem to nieszczęście bywać w Londynie dosyć sporo przez ostatni rok i czipsy przestałem jeść ze względu na cenę, a w obszczanej przez menela knajpie za pintę musiałem płacić te minimum 5 funta.

Mieszkanie tam ma swoje plusy, ale ceny żywności nie są nimi na pewno.
  • Odpowiedz
@ossprime o dobrze to określiłeś, bedzie jechać specjalnie do biedronki 20km tylko po 2 masła żeby zaoszczędzić 2zł, jednocześnie w--------a na jakies ubranie 1k bo ma znaczek, albo bierze srajfona na raty xD
  • Odpowiedz
Nigdy nie zrozumiem tej polskiej mentalności, że najważniejsze to zapłacić dużo, bo inaczej wstyd...

dezodoranty w Uk 3x tańsze niż w polsce, chipsy 3x tańsze, telefony w niemczech k---a 30%-40% tańsze...

@Antybuka: To po prostu brak zrywu narodowego, żeby przestać dawać się dymać. Skoro Polacy cicho i grzecznie słono płacą to po co to zmieniać? Gdybyśmy zaczęli masowo zamawiać zza granicy to sklepy chwila moment by wymiękły.
  • Odpowiedz
@Antybuka: Samsungi kupuje się tylko na premierę - promocjami i kuponami można zejść z 40% ceny, a tak w ogóle to ten model w takim x-kom kosztuje coś koło 5K (a bywa że taniej jak się promka trafi).
  • Odpowiedz
@Antybuka p---------e, miesiąc po premierze kupiłem na stronie samsunga s24 Ultra 512gb za 5955 PLN -800 PLN zwrotu na konto, więc finalnie kosztował 5155 brutto. No i nie kupuje się elektroniki w media Markt bo to typowy sklep konsumencki .
  • Odpowiedz