Poszukuję rozwiązania które pozwoli mi pobrać pocztę email z serwera pocztowego do mnie (na serwer Synology/komputer lokalny/dysk sieciowy/inne) a następnie mieć dostęp do poczty z kilku komputerów w sieci lokalnej. Ważne aby poczta po pobraniu z serwera pocztowego była przechowywana na komputerze/serwerze lokalnym i aby był do niej dostęp z kilku komputerów w sieci LAN. Czy da się na serwerze Synology postawić soft który zapewni taką funkcjonalność? Jakiego oprogramowania do poczty używać?
@Amadek: Z tego co wiem to na Synology można odpalić serwer pocztowy, wtedy mógłbyś normalnie tam sobie forwardować wiadomości i wtedy masz dostęp z LAN (i w sumie WAN). Do czego potrzebujesz takiej funkcjonalności?
@Sztywnesutkiszatana: @GodlessMike: własny serwer poczty email to nie jest to co potrzebuję. Mam wykupiony hosting który obsługuje mi pocztę. Zależy mi na tym, aby pobrać pocztę email z tegoż serwera i przechowywać ją lokalnie i mieć dostęp do programu pocztowego z 3 komputerów w sieci LAN.
Mówiąc kolokwialnie, potrzebuję "thunderbirda" który pobierze mi pocztę i którego będę mógł uruchomić na 3 komputerach jednocześnie. Jeśli na jednym usunę wiadomość,
@GodlessMike: a może zastosować Portable Thunderbird i trzymać go na dysku sieciowym? W ten sposób będę mógł go uruchomić z dowolnego komputera który ma dostęp do dysku sieciowego.
Ważne aby poczta po pobraniu z serwera pocztowego była przechowywana na komputerze/serwerze lokalnym i aby był do niej dostęp z kilku komputerów w sieci LAN.
Czy da się na serwerze Synology postawić soft który zapewni taką funkcjonalność? Jakiego oprogramowania do poczty używać?
#synology #serwery #nas #programista15k #email #poczta #thunderbird #opensource
https://kb.synology.com/en-us/DSM/tutorial/How_should_I_receive_external_email_messages_via_MailPlus
Tutaj instrukcja:
Mówiąc kolokwialnie, potrzebuję "thunderbirda" który pobierze mi pocztę i którego będę mógł uruchomić na 3 komputerach jednocześnie. Jeśli na jednym usunę wiadomość,