Wpis z mikrobloga

Wybrałem projekt domu i będę go adaptować.

Mam pomysł żeby całkowicie zlikwidować kominy na dachu tzn stawiam na ogrzewanie pompą ciepła gruntową, zapasowe ogrzewanie klimatyzatory.

Koza / kominek kosztuje z 20 tys a nie będzie mi się chciało w nim palić pewnie, do tego brudzi, śmierdzi. Dach bez komina to dach bez mostków termicznych i miejsc potencjalnego przecieku. Postawienie komina i jego obróbka też dużo kosztują.

Co myślicie o tym pomyśle ?

#budujzwykopem #budownictwo
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@zeek Trochę powiem jak stary człowiek. Będziesz zabezpieczony w przypadku awarii prądu? U mnie na wiosce zimą czasami nie ma pół dnia i wtedy naprawdę wolałbym mieć awaryjnie kominek.
  • Odpowiedz
@zeek: możesz postawić krótki komin na zewnątrz i tyle, jednak zawsze warto mieć zabezpieczenie gdyby miało nie być prądu przez kilka dni.
  • Odpowiedz
  • 1
@Hararr mury z silikatu mają dużą akumulację cieplną. Będą długo utrzymywać temperaturę. Nie pamiętam awarii prądu dłuższej niż paręnaście minut.
  • Odpowiedz
@zeek: Powiem ci tak, ja tak zrobiłem. Ale miałem niedawno (dosłownie miesiąc temu) problem bo mi pompa padła, 2.5 tygodnia mi ją naprawiali i niestety dom bez ogrzewania alternatywnego, ale kupiłem mały piecyk gazowy na butlę i zużywając 2.5 przetrwaliśmy, na wiosnę zakładam klimatyzacje z funkcją ogrzewania w 3 pomieszczeniach aby mieć awaryjne grzanie jakby się powtórzyła sytuacja + zamontowałem sobie grzałkę w zbiorniku wody, aby można było grzać bez
  • Odpowiedz
@zeek: też nie mam komina jak większość moich znajomych, czyść to,wołaj kominiarza wiem że są fani kominka, ale z tego co rozmawiałem z tymi co mają to palą z 8 razy w roku xD
  • Odpowiedz
  • 0
@ @lobo ja wszędzie będę miał klimatyzatory także to będzie alternatywne ogrzewanie. Co za producent pompy u Ciebie że taka awaria ? Ja będę stawiać na Panasonica.
  • Odpowiedz
@zeek: Ja tak dokladne zrobiłem, dom się tak szybko nie wychłodzi. Jeden dzień bez prądu już przeżyłem, bardziej się obawiałem o zamrożone rzeczy czy że w lodówce się coś zepsuje i brak internetu itp.

Jednak przy dłuższej przerwie od prądu np kilka dni to faktycznie problem jakiś tam by był i tutaj się zastanawiam co w przyszłości zrobić bo klimatyzatory go nie rozwiążą. Z drugiej strony robić kominek tylko po
  • Odpowiedz
@zeek:
Po prostu wydzielona kotłownia nie jest potrzebna przy PC i gazie, oraz jest droższa niż wstawianie urządzeń CO i CWU do innych pomieszczeń.
Ale ostatecznie to kwestia preferencji inwestora, podobnie jak kominy.
  • Odpowiedz
@zeek: mam cooper and hunter niestety tylko to było dostępne w momencie gdy potrzebowałem pompy wręcz na g---t. Całą akcja u mnie wyglądała, tak, że:
1 dzień pompa przestała działać nie mam żadnej apki zainstalowanej więc zauważyłem po 24h bo mi woda się za zimna wydała
2 dzień skontaktowałem się z serwisem, serwisant grzebał przez 3h (koleś który mi pompe montował i robi przeglądy) i zawyrokował, że płyta w jednostce wewnętrznej padła
  • Odpowiedz
@zeek: też tak mam. Co planuję na przyszłość to modyfikację układu zasilania pod opcjonalne dołączenie agregatu 4-6kW, tak by zasilał PC i lodówkę i ewentualnie światło awaryjne (paski led). Ale to pieśń przyszłości. Klima spoko rozwiązanie jeśli pompa padnie. Na awarię prądu nie pomoże. Drugie nad czym myślę to magazyn energii (takie 10kWh) które wystarczy na jakieś 4-5h pracy samej pompy, ale to nadal dość krótko.
  • Odpowiedz