Wpis z mikrobloga

#prawo #motoryzacja

Czy taka tablica może być uznana za znak drogowy? Chciałbym ustawić ją na swojej posesji, poza pasem drogowym, ale tak aby była widoczna dla kierowców. Niestety nikt nie przestrzega ograniczenia prędkości w tym miejscu (teren zabudowany, 40 km/h). Zgłaszanie tego do zarządcy drogi, policję, na mapie zagrożeń nic nie daje. Znaków drogowych oczywiście samodzielnie stawiać nie można, nawet na swoim terenie, ale czy jakiś urzędnik czy policjant może uznać ją za znak drogowy (bo np. zawiera znak)?
Jonn - #prawo #motoryzacja

Czy taka tablica może być uznana za znak drogowy? Chciałb...

źródło: temp_file6972955244419210634

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Jonn a jak namaluje sobie znak, żebyś zrobił 20 przysiadów jak przechodzisz koło mojego domu to urzędnicy uznają to za znak? Będzie to obowiązujący prawnie znak?
  • Odpowiedz
@Jonn: Znaki drogowe mają ustalone wymiary i model, są umieszczone w określonych miejscach itp itd. To ze coś zawiera znak, nie znaczy ze jest znakiem, wiec jak postawisz taki znak na autostradzie to każdy normalny to oleje bo to nie jest znak, tylko jakiś dzieciak sobie przyczepił coś co "ma" wyglądać jak znak.

Co rozumiesz przez "na swojej posesji" Jeśli mówisz na odcinku od drogi do garażu to możesz tam
  • Odpowiedz
@Jonn: Przykro mi to mówić, na moje mogą się przyczepić niestety. Fakt faktem to też zależny "od interpretacji" ale to już głęboka woda. Dura lex sed lex.
  • Odpowiedz
@Jonn: jest ustawa o oznakowaniu, tam jest minimalna odległość od drogi publicznej.
Polecam robić to co inni, manekina w bejzbolówce i w kamizelce odblaskowej.
  • Odpowiedz