Wpis z mikrobloga

Czasami trzeba usiąść na spokojnie.
Gdy emocje opadły wziąłem co tam było na dysku i obrobiłem tak jak trzeba.
Oto Księżyc w towarzystwie Marsa w dużej skali, oczywiście podczas koniunkcji z 9 lutego. Chociaż na niebie wydawały się bardzo blisko to ciała niebieskie dzieli odległość około 110 milionów kilometrów.

#astronomia #kosmos #mars #astrofotografia #gwiezdnyprzewodnik
Antybristler - Czasami trzeba usiąść na spokojnie. 
Gdy emocje opadły wziąłem co tam ...

źródło: Mars_00001_pipp_lapl3_ap11

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@asdfghjkl: Mars rozczarowuje :D

@Antybristler: generalnie obserwacja niemal wszystkiego poza Księżycem i Jowiszem przez teleskop akceptowalnych rozmiarów rozczarowuje ¯\(ツ)/¯ Tzn. wiadomo, niektórych zachwycą (i słusznie) różne gromady i mgławice, ale większość laików, wyobrażających sobie że zobaczą cokolwiek choć trochę podobnego do zdjęć z Hubble'a, może się lekko zdziwić ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Antybristler: Saturn nawet na malym zoomie robi wrazenie, przerwa cassiniego nie jest tak fenomenalna jak fakt ze widzisz przerwe miedzy kulka a pierscieniami. Z takich 'banalnych' obiektow to ludzi zachwyce tez ksiezyc i HiHa Persei :)
  • Odpowiedz
  • 0
@BassGru: z gromad to tylko plejady sensownie wyglądały z centrum miasta. Sprawdzałem jeszcze M 31, M42 z filtrem UHC i to jest taka bieda, że szkoda pokazywać. A no i jeszcze Albireo fajnie wygląda.
Praktycznie wszystko poza planetami i Księżycem odpada ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Antybristler: U mnie z oski widac spoko M57 z mglawiczek. Wszystko co gwiazdowe bedzie dobrze wygladac, np. M13. Zlobek w Raku, hiha, albireo, na szybko wiecej nie pamietam z fajnych gwiazdek.
  • Odpowiedz