Wpis z mikrobloga

Rozumie ktoś dlaczego parze zarabiającej 21k netto z trójką dzieci (+2400zł z 800+) podatnicy mają się dokładać do kredytu? XD

#nieruchomosci
  • 64
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 30
@Tagliacozzo

Bo to podnosi ceny i trwoni pieniądze publiczne, których potem brakuje na co innego?

Wszystkie dopłaty są głupie, ale te są szczególnie głupie.
  • Odpowiedz
  • 1464
@Czoso
Dalej nie rozumiesz że chodzi o dalsze wzrosty cen nieruchomości i zbyt dla deweloperów? Tu nie chodzi o dopłaty i pomoc bo to są tylko hasła dla debili a to że w Polsce większość takich to fajnie wszystko przechodzi. Ogólnie wał jak większość akcji w tym kraju.
  • Odpowiedz
@Czoso: bo przy obecnych cenach dopiero rodziny z takimi dochodami dadzą radę uzbierać na wkład własny ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Czoso: dlatego, że rodzina z 3 dzieci, żeby komfortowo mieszkać to musi mieć ze 100m2, a taki unit kosztuje z 1.5mln. Biorąc kredo na 1.3mln na 20lat(bo to ludzie raczej dobrze po 30 więc na pełne 30 nie dostaną) rata to 10k czyli połowa przychodów. Więc generalnie ta dobrze sytuowana rodzina nie może sobie pozwolić na komfortowe mieszkanie. Nie mówię, że dopłaty są rozwiązaniem tylko chodzi mi o to jak
  • Odpowiedz
Rozumie ktoś dlaczego parze zarabiającej 21k netto z trójką dzieci (+2400zł z 800+) podatnicy mają się dokładać do kredytu? XD

@Czoso: ależ mnie takie myślenie w-----a. Tak, po to z żoną od liceum z-------------y żeby dobrze zdać matury, dostać się na dobre studia (i jakoś zarobić żeby na nich się utrzymać) szybko zacząć pracę, po godzinach się kształcić, żeby awansować, dorabiać w weekendy albo drugim etacie żeby być traktowanym jak
  • Odpowiedz
@Czoso: według mnie państwo nie powinno dopłacać nikomu do kredytów hipotecznych.
Nie podoba mi się narracja, że jak ciężką pracą wyszedłeś na zarobki pozwalające godnie żyć (ale nic więcej) to j---ć cię w tak dużym temacie jak mieszkalnictwo a nie wycieczka szkolna czy stołówka. Dopłaty podwyższą ceny ale cię stać, jedzenie kupisz za prąd zapłacisz, to płać więcej, pojedz na gorszy urlop, jeźdź starszym autem ale dokładaj się reszcie do
  • Odpowiedz
@labedziejowski: czekajcie, bo nie czaję trochę - jak kredyt z limitem 10k/m2 ma przyczynić się do wzrostu cen? Chyba tylko w katowicach, z „żywych” miast, bywają niższe ceny. Ja jestem przeciwnikiem jakiegokolwiek socjalu, ale nie rozumiem tego argumentu.
  • Odpowiedz