Wpis z mikrobloga

Cześć!

Jeśli pracuję na B2B ze stawką 500 zł/dzień, ale nie mam płatnych urlopów ani L4

Realnie jak sprawdsalem zarabiam 400 zł na rękę za każdy przepracowany dzień.

Gdybym był na UoP, miałbym 26 dni urlopu i liczę 15 dni L4 w roku, co daje łącznie ok
40 dni bez pracy.

Policzyłem, ile to mnie kosztuje:
40 dni × 400 zł = 16 000 zł rocznie
16 000 zł ÷ 12 miesięcy = ok. 1 333 zł miesięcznie

To oznacza, że powinienem odkładać co miesiąc tę kwotę jako "fundusz urlopowo-L4". Nie traktuję tego jako oszczędności, tylko jako część wynagrodzenia, które sam sobie "wypłacam", gdy potrzebuję wolnego.

Jak wy to robicie? Macie jakieś lepsze sposoby zarządzania tym?

#programowanie #programista15k #pracait #pieniadze #finanse
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Milo900: ja na B2B mam 25 dni płatnego urlopu, ale i tak zarabiam więcej niż jestem w stanie wydać, więc wszystko sobie leży na koncie i nie mam pomysłu jak to rozsądnie rozwiązać
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@zobq wiem, ale firma mi nie da uop polityka jest odwrotna :)

W sensie nigdy nie bylem na l4 wiecej niz 5 dni w roku jak pracuje w IT. Ale tak po prostu licze ogolnie
  • Odpowiedz
@Milo900: zamiast spedzac jakies niewyobrazalne ilosci czasu na wymyslaniu takich glupot jak wyplacanie sobie wolnego, proponuje zaczac wiecej zarabiac, wtedy albo w ogole cie wolne nie boli, albo boli X razy wiecej bo zarabiasz wiecej za dzien a jak nie pracujesz to przeciez niezarobiles tej kasy
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Pmpa to tak nie działa, znam ludzi co mają wiecej niż 1000 netto b2b (serio sa takie osoby) i mowia wprost, ze czasem ich troche piecze jak maja brać wolne, bo dużo pieniędzy im "ucieka"
  • Odpowiedz
@o__0: jak nie masz co robic z kasa to zacznij inwestowac, naprawde wrzucenie kasy w obligacje lub jakiegos etfa to nie jest nic trudnego a lepsze to niz patrzenie jak oszczednosci sa warte coraz mniej przez inflacje. Na polskim yt jest naprawde duzo materialow, ktore pokazuja co i jak
  • Odpowiedz