Wpis z mikrobloga

@JanuszKarierowicz: nie znam się na geopolityce więc niech ktoś mnie sprostuje jeśli gadam glupoty. Ale jeśli Ukraina nie może dołączyć do NATO i czekać na kolejną wojnę z orkami to jeśli Ukraińcy schowaliby honor do kieszeni moznaby było dołączyć ich do Polski. Swoją częścią mogli by sobie rządzić po swojemu ale jednak być pod pewnym wplywem polskiego rządu i w zamian za to moglibyśmy w jakimś stopniu eksploatowac ich dobra.
  • Odpowiedz
@JanuszKarierowicz: Zaraz będzie że jestem onuca, ale patrząc całkiem obiektywnie.... póki co to Rosja cały czas miała wpływ na Ukrainę i dla NATO nie było to jakoś specjalnie groźne... Jednak Ukraina się wypięła na rusa i woli w stronę zachodu bo liczą na lepsze warunki życia - tak na prawdę ta zachodnia część, bo część wschodnia obywateli jest zwrócona bardziej ku Rosji - skąd wiem? miałem szkolenie z zarządzania ukraińcami
  • Odpowiedz
@eduardo-garcia: Po każdym ruskim wybryku tak to wygląda, że się zastanawiamy ile lat mamy do kolejnego wyskoku. Poza tym skąd wiemy, że nie dostał czego chciał i jaką cenę zapłacił? Wydaje mi się, że nic go to nie kosztowało, on nic nie odczuł, a te kilkaset tysięcy zgruzowanych go obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg.
  • Odpowiedz
@JanuszKarierowicz: sorry ale ktokolwiek tam się jeszcze zna na robocie, to już długo nie pożyje. Większość jest martwa, a Ukraińcy od miesięcy łapią ludzi prosto z ulicy. Rosjanie dalej mają dywizje piechoty morskiej pełne dobrych żołnierzy. To pierwszy rząd Trumpa szk... MY szkoliliśmy wszyscy Ukraińców przygotowując ich do certyfikacji w NATO - miała to być niespodzianka dla Putina, tylko US Army wypaplało wszystko w 2018 roku na instagramie. Żebyś ty
  • Odpowiedz
@JanuszKarierowicz: doceniam ten wpis, niektórzy potrzebują przejrzeć na oczy że jest zupełnie inaczej niż powszechnie się sądzi, Rosja i Chiny mają ambitny plan i konsekwentnie go realizują, zachód już przegrywa, ale jeszcze o tym nie wie, rządzą nami idioci wybrani przez jeszcze większych idiotów, jesteśmy skończeni.
  • Odpowiedz
No dobrze, a co Ty byś zaproponował? Bo jeśli wojna na wyczerpanie będzie trwała dalej to UA w końcu padnie i Putin zajmie znacznie więcej. Wiec wskaż lepsze wyjście...

@henry-jest: Wysyłanie uzbrojenia na Ukrainę aż ruska gospodarka zrobi 404
  • Odpowiedz
Wymień chociażby jednego króla Ukrainy xD to są kacapy. To tak jakby ci Podlasie ogłosiło że jest oddzielnym państwem
  • Odpowiedz
@eduardo-garcia wiesz, oni nie grają na rok, ale na dekady. Pewnie, że Rosja za dużo straciła, ale jeśli połknie Ukrainę, to ma wolną drogę, żeby powrócić do dawnego, imperialnego statusu i w tym sensie wygrywa. A że koszt duży, to szkoda, ale trudno. Zapłaci go zwykły rusek.
  • Odpowiedz
@JanuszKarierowicz: ale wujek sam nie będzie nas niańczył do usranowa chyba nie? To jest wina Europy z wysoko postawionymi urzędnikami UE na czele. Najpierw Nord streamy później zamykanie elektrowni, samochody elektryczne obowiązkowo i słomki z papieru bo CO2, zamiast nakładów na wojsko, obronność i inne poważne reformy czekające w kolejce. I dalej w to brniemy? Refugees welcome i do tyłu to nasze hasło, dobre nie?
  • Odpowiedz
@JanuszKarierowicz: USA porzuci Europę, wojna Rosji z Europą by się im opłaciła na dłużą metę. Po pierwsze najbardziej by ucierpiały nic znaczące kraje jak Polska, po drugie Rosja by została osłabiona na dziesiąciolecia, po trzecie Europa by się zadłużyła jeszcze bardziej.
  • Odpowiedz