Wpis z mikrobloga

@szczekacz666: dla mnie jedna z gorszych, jedyne co mi się podobało to oddanie klimatu ówczesnego Sankt Petersburga. Ale nie przeczytałem całości, nudziła mnie ta historii frajera, który traci zmysły, bo po fakcie okazało się, że jest za miętki na bycie mordercą.
  • Odpowiedz
@tylko_zerkam: nie po prostu jak nie potrafisz zrozumieć przekazu i usiąść nad taką książką zastanowić się - to wybierz coś lżejszego, skoro nawet zbrodnia i kara nie spowodowała u ciebie przemyśleń egzystencjalnych xD
Tam jest dosłownie genialny portret psychologiczny nie tylko podmiotu lirycznego ale też całego społeczeństwa tamtejszej rosji(jak i innych krajów majacych problemy z reformami) począwszy od tego co można uznać za zbrodnię, co jest sprawiedliwe(ja głoduje - ona
  • Odpowiedz
genialny portret psychologiczny nie tylko podmiotu lirycznego ale też całego społeczeństwa tamtejszej rosji

@ButtHurtAlert: to mi się akurat podobało, ale główny bohater jest tak antypatyczny, że podobnie jak @madafi

miałem ochotę mu sprzedać liścia non stop

Postać Raskolnikowa jest sztuczna i przeintelektualizowana. Takie rozterki może mieć człowiek, który zabił w afekcie. Osoba, która dla pieniędzy zaplanowała zabójstwo siekierą, nie będzie się tak zachowywać.
  • Odpowiedz
@tylko_zerkam Skąd wiesz ze nie będzie się tak zachowywać? To jest też swego rodzaju postać z zaburzeniami psychicznymi weź to pod uwagę.
On też nie zabił z czystej woli posiadania bogactwa, nie był typowym "gangusem" dla którego morderstwa i kradzieże są sposobem zarobku na życie.
Weź pod uwagę zwłaszcza inne czasy - schylek carstwa rosyjskiego, wszechobecna bieda, w innych dziełach literatury rosyjskiej tamtego okresu możesz zauważyć podobne obrazy głębokiego rozwarstwienia społecznego - bogatych
  • Odpowiedz
Tylko że mądrale ten mem wcale nie jest o "Zbrodni i Karze" mimo że na pierwszy rzut oka tak to wygląda xD
Widziałem to jakiś czas temu na jakimś mempeju na Fb i OP przyznał że nie chodziło wcale o Dostojewskiego, tylko jakąś inną, niszową powieść rosyjskiego pozytywizmu ;)
  • Odpowiedz