Aktywne Wpisy

Ledeburyt_ +45

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Tywin_Lannister +245
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj linkźródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzWykop.pl
źródło: 1000012421
PobierzAlbo masz plan tylko petle w plaszczu pod pacha od srodka musisz wszyc #pdk
@realizta: ja przeczytałem 2/3. Moje streszczenie: Raskolnikow popełnia zbrodnie a kara to czytanie tej książki.
@realizta:
źródło: comment_aZuk8ZQVoWFHYQG876VouNWzTV8upyMF
Pobierzźródło: lichwiarka 2
PobierzW razie czego zawsze masz np. Mroza sobie kryminał przeczytaj zamiast jakiegos p--------o o psychice frajeea
@ButtHurtAlert: xD
źródło: 524
PobierzTam jest dosłownie genialny portret psychologiczny nie tylko podmiotu lirycznego ale też całego społeczeństwa tamtejszej rosji(jak i innych krajów majacych problemy z reformami) począwszy od tego co można uznać za zbrodnię, co jest sprawiedliwe(ja głoduje - ona
@ButtHurtAlert: to mi się akurat podobało, ale główny bohater jest tak antypatyczny, że podobnie jak @madafi
Postać Raskolnikowa jest sztuczna i przeintelektualizowana. Takie rozterki może mieć człowiek, który zabił w afekcie. Osoba, która dla pieniędzy zaplanowała zabójstwo siekierą, nie będzie się tak zachowywać.
On też nie zabił z czystej woli posiadania bogactwa, nie był typowym "gangusem" dla którego morderstwa i kradzieże są sposobem zarobku na życie.
Weź pod uwagę zwłaszcza inne czasy - schylek carstwa rosyjskiego, wszechobecna bieda, w innych dziełach literatury rosyjskiej tamtego okresu możesz zauważyć podobne obrazy głębokiego rozwarstwienia społecznego - bogatych
Widziałem to jakiś czas temu na jakimś mempeju na Fb i OP przyznał że nie chodziło wcale o Dostojewskiego, tylko jakąś inną, niszową powieść rosyjskiego pozytywizmu ;)