Wpis z mikrobloga

Hej, chcę zrobić sobie badania pod kątem niskiego libido. Do tej pory udało mi się wyszukać, że warto zrobić następujące badania:
estrogen / Estradiol
prolaktyna
kortyzol
PSA
TSH
wolny testosteron
Coś warto dorzucić? Może coś związanego ze złą dietą (dużo fastfoodów) sprawdzić?
#zdrowie #badania #s--s #dieta
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blake-drake: Zrób przy okazji podstawy - morfologia, odczyn Biernackiego i cukier. Tak, żeby wykluczyć jakieś ogólne problemy ze zdrowiem, i tak warto raz w roku. Nawet na NFZ można i robią raczej od ręki, bo to masówa.
  • Odpowiedz
  • 0
@jutronaobiadznowuryz: To znaczy? Jest jakiś udokumentowany wpływ złej diety na libido? Nie mam nadwagi, regularnie ćwiczę, także cardio, tłuszczu w ciele sporo, ale poniżej 20%. Niemniej zdaję sobie sprawę, że może jakiś cholesterol czy sód czy cokolwiek, więc pytam o konkrety, co warto zbadać.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kj5s6f2dk7s54o: Brak nadwagi właśnie i regularna aktywność fizyczna. Jakbym był gruby, to pierwsze co bym zrobił, to zrzucił tłuszcz, choć przecież grubi też na libido nie narzekają. Niestety to nie takie proste.
  • Odpowiedz
@blake-drake: Jesli chodzi o hormony, zamiat wolnego T, zrób SHBG i zwykły testosteron. W razie nieprawidlowości, bedziesz widział potencjalna przyczyne. Wolny testosteron mozesz wyliczyc z wartosci T i SHBG. Zrób tez LH i FSH, rowniez pomoga w daszej diagnostyce hormonalnej, zwlaszcza jesli nie do konca bedzie prawidlowo. Reszta standardowo, jak na corocznym przeglądzie Morfologia, Lipidogram, cukier, tarczyca itd.
  • Odpowiedz
  • 0
@Inozythol: Bardzo możliwe, rok temu robiłem badania na testosteron, to był w normie, bliżej górnej granicy. TSH też. Teraz właśnie próbuję podejść do tego kompleksowo i zrobić więcej badań na to.
  • Odpowiedz
@blake-drake: kompleksowo to bym się przyjrzał innym rzeczom niż w-----------u większej ilości hajsu na niepotrzebne badania.
Napisze może tak, że jestem na b----e, mam już od dawna wszystko ogarnięte, jak trzymać estro, jak dawkować itd. I wiesz co mając testa 20,30 a może 40x więcej niż Ty teraz też mam okresy kiedy libido leży, bo np. Zaniedbuje sen i żarcie, ja jestem psychopatą więc mnie stres psychiczny, depresje i inne
  • Odpowiedz
  • 0
@psych: @Inozythol Testosteron trochę wyżej niż w połowie normy. LH dosłownie pod górną granicą normy. FSH w połowie. SHBG w 3/4 normy. Estradiol też bardzo wysoko, bo jakieś 4/5 przedziału normy. Niby w normie wszystko, więc nie wiem, czy to ma wpływ na libido, ale jednak wysokie LH i estradiol daje do myślenia. Teść mi w stosunku do roku poprzedniego spadł o 0,93 ng/ml, może dlatego, że na redukcji
  • Odpowiedz
@blake-drake: Nie jestem lekarzem, wiec nie moge udziec Ci porady innej niz wlasne doswiadczenia. Jesli estradiol trzyma sie w normie, to bym go nie zbijał, zwykle to zbyt duze zbicie E, powoduje wiecej problemow niz dobrego. SHBG dobrze jest trzymac nisko. Poniewaz SHBG wiaze sie z testosteronen, wylapujac aktywny T, wiec im wyzsze SHBG tym mniej wolnego testosteronu. Ogolnie jesli wyniki masz w normie, I terapia testosteronem nie jest w
  • Odpowiedz
  • 0
@shirai92: No właśnie też czytałem wczoraj o tych mikrozakrzepach i to jest jakiś kierunek, zwłaszcza że mam ponad normę P-LCR (duże płytki krwi), co mogłoby mieć jakiś związek.
@psych No właśnie problem taki, że teoretycznie niczego nie zaniedbuję, bo sen 8h, aktywność fizyczna, prawidłowa waga, zero p---o przez 60 dni, mocno ograniczona masturbacja, suplementuję D3 z domieszką cynku, omega-3 też, stresu trochę jest, ale kortyzol w normie.
  • Odpowiedz