Wpis z mikrobloga

Mam problem z głośnikiem, który przy większej głośności wpada w rezonans. Okazało się, że cały problem sprowadza się do tego, że przewody przy cewce dotykają membrany (dolna część zdjęcia), co oczywiście nie powinno mieć miejsca. Kolumny głośnikowe kiedyś oberwały w transporcie i podejrzewam, że to mogło przyczynić się do tego problemu.

Jak mogę to naprawić?

#glosniki #audio #stereo #majsterkowanie #elektronikadiy #elektronika
Airon1337 - Mam problem z głośnikiem, który przy większej głośności wpada w rezonans....

źródło: Messenger_creation_97315033-98E4-4D44-87FC-FAB7B6ECCB1E

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@emjot86: w jaki sposób? Mam wrażenie że przewody są trochę zbyt długie, mogę je lekko nagiąć i oddalic od membrany , ale to pomaga tylko trochę i nie wiem czy problem nie wróci. Dosyć mocno wibrują tak 1-1,5cm
  • Odpowiedz
@Airon1337: jakiś filc na klejącej taśmie pomiędzy 2 linkami a membraną. Jak przestanie brzęczeć albo choć te brzęczenie przycichnie to masz pewność skąd. Jak skutecznie pomoże to możesz nawet tak zostawić. Przy tej masie membrany parametrów głośnika zauważalnie nie zmienisz.
Może od uderzenia obcierać karkas cewki o magnes, ale tego efekt nie kojarzy mi się z "rezonansem".
  • Odpowiedz