Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: jak dla mnie tldr, ale perplexity doradza w taki oto sposób:

Twoja sytuacja nie jest beznadziejna, a Twoje doświadczenie w IT daje solidne podstawy do rozwoju. Jeśli chcesz zwiększyć zarobki i poczuć większą satysfakcję z pracy, możesz obrać jedną z dwóch ścieżek: sieci komputerowe (CCNA) lub cyberbezpieczeństwo (SOC). Oto skrócony plan działania:
1. Ścieżka sieciowa (CCNA)
Dlaczego warto?
Certyfikat CCNA potwierdza umiejętności z zakresu sieci komputerowych i otwiera drzwi do lepiej płatnych stanowisk,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak Cie to pocieszy to rzucilem pol roku temu prace w IT w korpo za 25k/msc. Ilosc obowiazkow, dedlajny, ciagle niezadowolenie, ciagle wiecej, ciagle szybciej... nie wytrzymalem. Poszedlem w budowlanke na JDG - zarabiam mniej ale jestem szczesliwym czlowiekiem. Wielu ludzi mysli ze pieniadze wynagradzaja wszystko - wcale tak nie jest nawet jesli to bedzie 100k/msc.

Moge Ci powiedziec ze jesli juz teraz tak jest to i tak finalnie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Też zaczynałem w szpitalu, jako one man army informatyk od wszystkiego. Wbrew pozorom daje to dobry start bo daje szersze pojęcie o IT, np. o systemach operacyjnych, bazach danych, sieciach itd. Zdziwiłbyś się jak dużo ludzi na dobrze płatnych stanowiskach totalnie nie ogarnia podstaw.
Sugeruję wybrać konkretną ścieżkę/specjalizację, przejrzeć wymagania z ofert, rozpisać roadmapę i po kolei uczyć się wymaganych tematów. Najważniejsze to być wytrwałym i konsekwentnym.
Warto też
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @armin-van-kutonger - może tak, ale zarobki są tragiczne i nie stać mnie na życie jakie chciałbym mieć (swoje mieszkanie, jakieś hobby etc). Dodatkowo jednak czuje się że nie jestem specjalistą w jednej dziedzinie, nawet tutaj na wykopie naśmiewają się z informatyków z budżetówki.

@atari666

Przepraszam, chciałem zrobić TLDR ale kompletnie nie wiedziałem jak to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ccna, bon na zasiedlenie i wyprowadzka do top5 cos za 8-10k brutto znajdziesz na start. Zobacz np ochk możesz tam zacząć jako soc operatora Jak chcesz zostac koniecznie w powiatowym to najlepsze są zawsze państwowe zawody policjant strażak, leśnik, żołnierz
  • Odpowiedz
@W_nocy_x3: nie wiesz co gadasz. Miedzy 25k a 100k to sa lata swietlne :) w drugiej opcji jestes milionerem, w pierwszej dobrze oplacanym pracownikiem. Wlasciwie Ty za 25k robiles pewnie za dwoch, ale sa ludzie co w powerbi zarabiaja 20k opierdzielajac sie w robocie. Zle trafiles, przykro mi ale nie gadaj, ze kasa nic nie rekompensuje :)

Opie, @Alfiarz podal prosty przepis na maly sukces
  • Odpowiedz
@W_nocy_x3: no nie rozumiem bo ludzie podjezdzaja pod twoje zarobki nudzac sie przed kompem. Jedyne co moge powiedziec to ze mi ciebie szkoda, bo nikt nie zasluguje na takie dymanko, ale akurat z tym 100k to odleciales gorzej niz musk z path of exile ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@peoplearestrange jak zlozylem wypowiedzenie to dostalem propozycje na b2b za gruba kase - fakt nie bylo to 100tys ale po moich przezyciach odmowilem. Dla mnie swiety spokoj i czysta glowa jest najwazniejsza. Zycie jedno - nie kazdy musi robic w IT zeby zarabiac spoko kase. Teraz robie to sprawia mi przyjemnosc, sam organizuje swoj czas, nikt nie narzeka.
  • Odpowiedz