Aktywne Wpisy

#programista15k #programista25k #pracbaza #pracait #kryzysit #korposwiat #finanse #zarobki #pieniazki #inwestycje #gielda #logikaniebieskichpaskow #logikarozowychpaskow
Ciężko mi naprawdę uwierzyć w to, że średnia krajowa to raptem 6k netto a mediana 5000zł na rekę
Rozmawiałem ostatnio z moimi znajomymi i rodziną, wszyscy mają ok 25-35 lat i tak zarabiają:
- kierownik budowy-
Ciężko mi naprawdę uwierzyć w to, że średnia krajowa to raptem 6k netto a mediana 5000zł na rekę
Rozmawiałem ostatnio z moimi znajomymi i rodziną, wszyscy mają ok 25-35 lat i tak zarabiają:
- kierownik budowy-

Szeretlek +205
Chciałem się tylko pochwalić szafką z miejscem na drukarkę mojego pomysłu bo mi się podoba. Może komuś innemu także. Drukarka używana sporadycznie raz na tydzień. Wkurzało mnie że jest tak na widoku i że przez większą część tygodnia się kurzy. Pod nią miejsce na trzy zestawy kartek a4. Reszta to normalne szuflady. Bałagan dookoła bo jeszcze szuflady niezagospodarowane.
#chwalesie
#meble
#chwalesie
#meble

źródło: temp_file6099340699821887373
Pobierz
Pochodzenie terytorialne ludności ziem zachodnich w 1950 roku.
W 1950 roku na terenie ziem zachodnich mieszkało około 6 milionów ludności, którą można było podzielić na cztery grupy: ludność rodzima; ludność napływowa ze wschodu; ludność napływowa z Polski centralnej oraz z nieznanego kierunku:
"W rozmieszczeniu ludności autochtonicznej widzimy duże nierównomierności. Główne jej skupisko występuje na Śląsku Górnym i Opolskim, gdzie w 13 powiatach stanowi ona ponad połowę ludności. Należą tu powiaty tarnogórski (94,4%), lubliniecki (80%), strzelecki (77,5%), raciborski - miejski i wiejski (76,6%), oleski (74,5%) gliwicki (72,8%), opolski - miejski i wiejski (71,3%), kozielski (70%/) m. Zabrze (67,4%), m. Bytom (51,9%).
Również Gliwice mają dość wysoki odsetek ludności autochtonicznej (40,4%), natomiast dalej na zachód położone powiaty - kluczborski (21,2%), brzeski (37,4%), niemodliński (20,4%) i głubczycki (16,3%), stanowią strefę graniczną poza którą udział ludności autochtonicznej jest nieznaczny” (...)
"Z kolei udziały ludności napływowej kształtują się odwrotnie niż udziały ludności autochtonicznej, to znaczy są najniższe we wschodniej części Śląska i w południowej części woj. olsztyńskiego, dochodząc zaś do 100% na Dolnym Śląsku, ziemi lubuskiej i prawie całym Pomorzu.
Najwyższe odsetki repatriantów (z ZSRR) występują w powiatach głubczyckim (73% ludności napływowej), oławskim (69,5%), niemodlińskim (63%), górowskim (60,5%), sulęcińskim (60%) i lwóweckim (60,2%).
Ponadto w dalszych 9 powiatach repatrianci stanowią ponad połowę ludności napływowej: w woj. szczecińskim - pow. chojeński; w woj. zielonogórskim pow. rzepiński i świebodziński; w woj. wrocławskim pow. lubiński, strzeliński, wołowski i wrocławski, a w woj. opolskim pow. kluczborski i prudnicki"
#mapy #historia #ciekawostkihistoryczne #sondaz #ankieta #polska #ukraina #wroclaw
źródło: temp_file3261179782081020061
PobierzUkraińcy podobnie jak repatrianci asymilują się po paru pokoleniach
@Herkus_Monte: Nie została. Praca naukowa którą tak krytykujesz została wydana w 1960 r., przez Instyt Geografii PAN. Opiera się o spis powszechny z 1950 r. oraz opracowania z drugiej połowy lat 50.
@Tytanowy: https://www.bryk.pl/wypracowania/historia/xx-wiek/9583-okres-stalinowski-w-polsce.html