Wpis z mikrobloga

Jest jakiś sposób wiedzieć na 100% ile będzie kosztować list z Japonii zanim zapuka listonosz i poprosi o gotówkę? Nie pytam o stawki VAT, ciekawi mnie czy jesteś jakiś rejestr gdzie wbijam tracking number i PP wyświetli mi ile do zapłaty (po etapie ZCPP). #kiciochpyta #clo #vat #pocztapolska #paczkazchin
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@sberatel: let me chatgpt that for you:

Za paczkę z Japonii musisz zapłacić dodatkowe opłaty, ponieważ import do UE podlega cłom, podatkom i innym opłatom. Oto możliwe koszty:

Podatek VAT – W UE obowiązuje podatek VAT od importu. Wysokość zależy od kraju dostawy, ale zazwyczaj wynosi od 19% do 25% wartości towaru + kosztów wysyłki.

Cło – W zależności od rodzaju towaru może obowiązywać opłata celna. Dla elektroniki często wynosi
  • Odpowiedz
@default_city:
Niestety nie ma żadnej bazy, gdzie można sprawdzić, jakie będą opłaty celne za daną przesyłkę.

A standardowo VAT to 23% od wartości celnej powiększonej o cło. Opłata za pośrednictwo celne to 8,50 zł.
  • Odpowiedz
@default_city przesyłki odprawia się po przybyciu do kraju wg deklaracji wysyłającego lub kupującego jeżeli urząd celny uzna ja za nieprawdziwą. Ile do zapłaty dowiesz się przy odbiorze i tyle.
  • Odpowiedz
@default_city: Ja po otrzymaniu Poświadczonego Zgłoszenia Celnego (PZC), gdzie są dokładnie wypisane wszystkie dane związane z odprawą celną przesyłki, nadal nie byłem w stanie otrzymać tych samych kwot co Poczta Polska, a próbowałem samodzielnie liczyć na różne sposoby.
EDIT: Kalkulator zdaje się jednak dobrze liczyć.

Jeżeli chcesz tylko orientacyjnie wyliczyć to tak jak pisał @pcela masz kalkulator, ew. sprawdzasz stawkę VAT i liczysz sam. Przy procedurach celnych bierze się średni kurs
  • Odpowiedz
  • 0
@player991071
To nie Poczta Polska wylicza te kwoty, tylko Urząd Celno-Skarbowy. Poczta dokonuje zgłoszenia, a urząd nakazuje pobrać określoną należnośc.
  • Odpowiedz
@player991071:
Jak przeliczałeś na PLN-y po kursie NBP, to mogła wyjść inna kwota niż po kursie celnym. KAS ma własną tabelę kursów, na dany miesiąc.
Przykładowo w styczniu 2025
1 euro - 4,2628 zł
1 jen - 2,6432 zł
1 usd -
  • Odpowiedz
@pcela: Tak, zauważyłem to właśnie w panelu bocznym kalkulatora, że przy kursach walut podany jest zakres na cały miesiąc. Wcześniej kierowałem się Art. 11 Prawa Celnego, ale jak widać to jest bardziej skomplikowana kwestia.
  • Odpowiedz