Aktywne Wpisy

Bartekc7 +53
Ostatnie 24 godziny sporo popsuły ten przedświąteczny tydzień. I to na kilku frontach choć wydawało się że do świąt będzie trochę spokoju. A oto co mamy:
- FED zaniepokojony bardziej niż przewidywano
- wojna celna zaostrzona
- straszne pomysły USA wymuszania na sojusznikach decouplingu od Chin
- brak postępów z wojną na Ukrainie i wzajemne słowa krytyki po stronie USA i Ukrainy. Brak sygnałów o możliwych ustępstwach Rosji.
- wg mnie nawet ten dzisiejszy
- FED zaniepokojony bardziej niż przewidywano
- wojna celna zaostrzona
- straszne pomysły USA wymuszania na sojusznikach decouplingu od Chin
- brak postępów z wojną na Ukrainie i wzajemne słowa krytyki po stronie USA i Ukrainy. Brak sygnałów o możliwych ustępstwach Rosji.
- wg mnie nawet ten dzisiejszy
Widzę, że temat za sprawą Brauna "zapłonął" - to dobrze, bo to bardzo poważna sprawa i warto by ludzie mieli świadomość co konkretnie się wydarzyło. Dlatego poniżej kilka faktów w tej sprawie a nie plotek i przeinaczeń.
1. Dziecko miało wrodzoną łamliwość kości ale nigdzie nie napisano, który typ i lekarze też tego nie wiedzieli. Jeśli się mylę - podajcie źródło bo ja nie znalazłem.
2. Profesor Sieroszewski - Prezes PTGiP absolutnie nie jest
1. Dziecko miało wrodzoną łamliwość kości ale nigdzie nie napisano, który typ i lekarze też tego nie wiedzieli. Jeśli się mylę - podajcie źródło bo ja nie znalazłem.
2. Profesor Sieroszewski - Prezes PTGiP absolutnie nie jest
Niestety nie ma żadnej bazy, gdzie można sprawdzić, jakie będą opłaty celne za daną przesyłkę.
A standardowo VAT to 23% od wartości celnej powiększonej o cło. Opłata za pośrednictwo celne to 8,50 zł.
@sberatel: A miała być Polska Cyfrowa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mniej więcej można to wyliczyć. Tu masz kalkulator https://ext-isztar4.mf.gov.pl/taryfa_celna/Calculate?lang=PL&date=20250212
EDIT: Kalkulator zdaje się jednak dobrze liczyć.
Jeżeli chcesz tylko orientacyjnie wyliczyć to tak jak pisał @pcela masz kalkulator, ew. sprawdzasz stawkę VAT i liczysz sam. Przy procedurach celnych bierze się średni kurs
To nie Poczta Polska wylicza te kwoty, tylko Urząd Celno-Skarbowy. Poczta dokonuje zgłoszenia, a urząd nakazuje pobrać określoną należnośc.
Jak przeliczałeś na PLN-y po kursie NBP, to mogła wyjść inna kwota niż po kursie celnym. KAS ma własną tabelę kursów, na dany miesiąc.
Przykładowo w styczniu 2025
1 euro - 4,2628 zł
1 jen - 2,6432 zł
1 usd -