Wpis z mikrobloga

Właśnie na stronie The Guardian ukazał się artykuł, który dokumentuje wyraźny spadek zaufania Europejczyków do Stanów Zjednoczonych. USA dla Europy przestają być sojusznikiem, a stają się "koniecznym partnerem".

Być może i skłócił własny kraj ze swoimi sojusznikami, być może i doprowadził do wzrostu nastrojów antyamerykańskich właściwie wszędzie, być może i doprowadzi finalnie do tego, że Europa i reszta świata która była w strefie wpływów USA zacznie naturalnie zwracać się do innych potęg jak chociażby Chiny xD Ale przynajmniej zmienił nazwę oczka wodnego pomiędzy Meksykiem a USA na bardziej amerykańską xD przecież to jest wypisz wymaluj styl prowadzenia polityki i sposób myślenia taki jaki ma małpa z Kremla xD

Żadne Chiny, żadna farma trolli z Rosji nie zrobiła tyle dla upodlenia wizerunku USA na świecie ile zrobił pomarańczowy ze swoim przydupasem z Afryki xD a to dopiero kilka tygodni xD zapinajcie pasy

#usa #polityka #trump #europa #ue #chiny #rosja #wojna
JanuszKarierowicz - Właśnie na stronie The Guardian ukazał się artykuł, który dokumen...

źródło: gettyimages-488226322-2048x1339

Pobierz
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Olek3366: przed kim ma się europa bronić? przed rosją? kekekek
za to pomachamy z życzeniami, gdy usa będą się kłócić ze swoim kolegą zza rzeczki zwanej Pacyfikiem.
@JanuszKarierowicz może być tak, że wybór pomarańczowego idioty ze swoim twiterowym pieskiem może się całkiem nieźle skończyć dla Europy.
Jednoznacznie widać, że obywatele usa idą na konflikt i wojnę handlową więc najlepszą odpowiedzią jest skonsolidowanie się i wyciągnięcie z amerykańskiego worka czy
  • Odpowiedz
@Olek3366:

nie podoba się to won..już to widzę jak Europa sama się obroni xd

Ale ja jestem u siebie xD jak Europa nie zbuduje własnych silnych zdolności obronnych to i tak zginiemy, bez względu na to jak blisko będziemy z USA
  • Odpowiedz
że Europa i reszta świata która była w strefie wpływów USA zacznie naturalnie zwracać się do innych potęg jak chociażby Chiny

@JanuszKarierowicz: oplułem monitor ze śmiechu XDDDDD Europa nie ma ŻADNEJ alternatywy dla USA, zreszta Japonia, Korea południowa i Tajwan rowniez nie maja. Juz widze jak wchodza dobrowolnie pod but Chińczyków XD
  • Odpowiedz
@git_commit:

Europa nie ma ŻADNEJ alternatywy dla USA

Ale to w-------i ludzie w Europie pójdą do urn i zagłosują na polityków którzy będą mogli nie podzielać Twojego entuzjazmu co do relacji Europa - USA. Wystarczyło zaledwie kilka tygodni, by nasze zaufanie w Europie do Stanów spadło. Myślisz, że opcje polityczne którym bliżej do innych hegemonów (i przez nich dotowane) tego nie wykorzystają?
  • Odpowiedz
nie podoba się to won..

@Olek3366: xD Ameryka doszła do swojej obecnej pozycji dzięki rozmową, dzięki sojuszom, dzięki otwartemu wolnemu rynkowi, dzieki współpracy. Dominują świat nie dlatego że stosują ruską książke dominacji, tylko dlatego że stosują swoją własną książke dominacji.
Trump i prawactwo po 2015 sie zesrało i stwierdziło że jednak ruskie mają dobry pomysł. Nie, nie mają. Zimna wojna to pokazała. Polska i Czechy to pokazały po 89.
Ameryka potrzebuje współpracy z
  • Odpowiedz
  • 10
@JanuszKarierowicz: kluczowy będzie temat NATO. Bo owszem, nie każdy kraj ma 2% PKB na zbrojenia. Ale! Uzbrojenie z USA jest najdroższe na świecie. I nie sprzedaje się tylko dlatego, że najlepsze albo równie dobre. Sprzedaje przez korzyści polityczne. Polska ratuje Boeinga kwotą 10 mld dolarów. Gdyby nie obecność wojsk USA, to w życiu by nie zobaczyli tych pieniędzy. I jak Europa ma zacząć płacić jak Trump chcę, to Europa odkurzy
  • Odpowiedz
@JanuszKarierowicz: Mnie o tyle wkurzają posunięcia orangutana 🦧 że na własnym podwórku w sumie anulowalem subskrypcję Office'a, Netflixa a z Amazon Prime zamawiam tylko gówna w których koszt wysyłki przekracza wartość przedmiotu że Amazon musi dopłacać xD

Miałem kupić Google Pixel do zdjęć, ale w sumie odpadł bo Amerykanie zaczęli fikać za bardzo. Zamiast subskrypcji ChatGPT to korzystam teraz z DeepSeek.

Może nie jest to jakoś wiele, ale odpadło te 150-200 PLN
  • Odpowiedz
@JanuszKarierowicz: kompromitacja prawicy w USA jest bardzo dobra, bo umacnia najbardziej centrowe partie w UE. A nie ma lepszej ideologicznie opcji niż centrum w krajach rozwiniętych.

Szczególnie zmotywowanej kopem w dupe lub pstrykiem w nos
  • Odpowiedz