Wpis z mikrobloga

@BasTajpan: nie usprawiedliwam osobówki ale patrzcie na kombajn jak środkiem jedzie, ma do krawężnika sporo miejsca ale musiał kołem wjechać za linię. Albo mi się wydaje?
  • Odpowiedz
Jechał poprawnie,

@maminternetnapegasusie: xD

Art 24 PoRD

6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo w celu ułatwienia wyprzedzania. Przepisu nie stosuje się w przypadku, o którym mowa w
  • Odpowiedz
Pewnie jakby miał schody złożone na tym bizonie to by przejechał.

@aarahon Jeszcze kwestia czy kombajnem się na centymetry podjechać do krawężnika bez ryzyka. Nie wiem czy zazwyczaj na wyprzedzającym nie leży ocena czy wyprzedzanie może być bezpieczne i czy się zmieści.
  • Odpowiedz
@aarahon: Cymbał wymijał wszystko co się da na pełnej pecie bez zachowania jakiejkolwiek ostrożności, ale kumbajn winny bo powinien zwolnić i zjechać paniczowi co mu się spieszy. xD
Wogle nie wiem czy zauważyłeś, ale zdarzenie miało miejsce w gęstej zabudowanie chałup przy drodze a nie na odkrytym terenie, gdzie można zjechać na pobocze. Po pierwsze kombajnista by musiał mieć czas na reakcję a dwa mieć gdzie zjechać - a z
  • Odpowiedz
ale kumbajn winny bo powinien zwolnić i zjechać paniczowi co mu się spieszy. xD

@maminternetnapegasusie: kombajn nie jechał prawidłowo, co nie oznacza, że jest winny. Mógł za to zjechać do prawej, nie zrobił tego gdy był wyprzedzany. Po to kombajn ma tyle lusterek by dało się zjechać nim do prawej krawędzi, Nie wiem jak się skończyła ta sprawa, ale jeśli kombajn nie miał OC to może się to drogo skończyć
  • Odpowiedz