Wpis z mikrobloga

Hej, z racji tego że posiadam nieużywany blaszak pomyślałem, ze skonfiguruje go i oddam dziadkowi, który jakiś czas temu wspominał że chciałby nauczyć sie korzystać z internetu. Tutaj pojawia się moje pytanie, jaki będzie najlepszy system operacyjny, przeglądarka, oraz zestaw wtyczek, narzędzi dla osoby nieobytej na codzień z komputerem. Najbardziej obawiam sie, że dziadek może zainfekować komputer klikając w jakieś scamerskie reklamy podczas przeglądania internetu. Głownie go będą interesować strony newsowe typu wp.pl, onet.pl. Ja na codzień korzystam z maca i nie jestem na bieżąco jeżeli chodzi o systemy windows, no chyba że rozważać jakiegoś linuxa, typu PeppermintOS?

Wstępnie myślałem o przeglądarce Brave + ublock. Jakiś antywirus brać pod uwagę jeżeli finalnie padnie na windowsa, czy defender bedzie wystarczający?

Z góry dzięki za wskazówki.
#pcmasterrace #pc #komputery #seniorywinternety #komputer #windows #windows10 #windows11 #linux #linuxmasterrace
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NoFapToday: po tym że jakieś wątpliwości były co dot tego Brave, dałbym firefoxa + ublock. Zależy jaki ten blaszak, ale nie pchałbym się w mało znane dystrybucje tylko pewnie wziął Linux Minut. Tyle chyba wystarczy, może ewentualnie jakiś zdalny pulpit jakby dziadek potrzebował pomocy. A jak padnie na Windowsa to Defender wystarczy, lecz zrób tak, że zrobisz drugie konto pt "Administrator" i one będzie mieć swoje hasło i uprawnienia administratora.
  • Odpowiedz