Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Moja dziewczyna regularnie wraca z pracy z dużymi emocjami, które wylewa na mnie. Przykład z dzisiaj: od otworzenia drzwi zaczyna podniesionym głosem, właściwie krzykiem opowiadać o jakiejś sytuacji z pracy. Strasznie męczą mnie te wybuchy bo po skończonej pracy chce odpocząć i spędzić czas spokojnie bez nadmiernych emocji i krzyku. Jednocześnie wiem że ona potrzebuje tego “wylania się”. Jak to pogodzić? Totalnie nie radzę sobie z tymi momentami bo krzyk i podniesiony głos włącza we mnie mechanizm obronny w którym się izoluje z tej rozmowy i nie chce jej kontynuować co z kolei ją doprowadza do płaczu bo znowu mam w------e i jej nie słucham.
#zwiazki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: to niech Cię zaangażuje w rozmowę. opowiadanie historii to nie tylko darcie mordy i wylewanie żali. słuchacz powinien być wprowadzony w tematykę tak, aby choć w minimalnym stopniu rozumiał co odczuwa opowiadający.
  • Odpowiedz
  • 14
@dariusz44

powiedz jej żeby się uspokoiła

Co Ci ten mireczek zrobił że na taką minę go wysyłasz :D

@mirko_anonim:
Po prostu z nią pogadaj. Powiedz że chciałbyś żeby Ci opowiadała o swoim dniu i mogła się wyżalić ze wszystkiego, ale podniesiony głos przeszkadza w komunikacji.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: porozmawiaj z nią jak z czlowiekiem, bez pretensji, po prostu powiedz że nie chcesz być odbiorcą jej negatywnych emocji i jak ty się czujesz w takiej sytuacji.

W rozładowaniu złych emocji z pracy bardzo pomaga wysiłek fizyczny. Może zaproponuj jej wspólną siłownię? Kup jej bieżnie lub trenażer do roweru jeśli masz miejsce w mieszkaniu.

Moja najlepsza z małżonek gdy jest w-------a po pracy, to od razu jedzie na basen.
  • Odpowiedz
@thorgoth: nie zapominaj, że masz do czynienia z BABA. Powiedz jej tak, to na pewno będzie, że masz w dupie jej emocje i masz wywalone. To jest baba. Logiki tu nie znajdziesz.
  • Odpowiedz
Jak to pogodzić?

@mirko_anonim:
1. wprowadzasz zakaz mówienia do ciebie krzykiem. jeśli się zapomni to ją upominasz. jeśli ma to w dupie to wypad. to jest podstawa niepatologicznego związku.
2. wprowadzasz zakaz narzekania od razu po przyjściu z pracy. najpierw czas na czułości i pozytywne sprawy. słuchanie narzekania możecie zostawić na czas obierania ziemniaków czy coś.
3. musisz dać jej do zrozumienia że tworzy zbyt dużo negatywnej energii ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz