Aktywne Wpisy

Gmeras +746
Witajcie, obserwujące Mirki. To, że wciąż mam głowę na karku, wydaje się niewyobrażalne. W poprzednim poście wspominałem, że młody zaczął się rozchorowywać. Wczoraj byłem u lekarza, który stwierdził, że wszystko jest w "porządku" i zalecił leczenie objawowe. Jednak w nocy coś mnie zaniepokoiło w jego oddechu, więc pojechałem na nocną pomoc, gdzie po osłuchaniu otrzymaliśmy skierowanie do szpitala. Diagnoza: nieszczęsne zapalenie płuc. Ehh... Teraz leżymy w szpitalu i odpoczywamy.
Za dnia babcia
Za dnia babcia

źródło: temp_file7194144215788755875
Pobierz
Lolenson1888 +165
Jakie znacie jeszcze inne propolskie, patriotyczne wynalazki jak Liga Konferencji, gdzie można się popodniecać jak zajebiści jesteśmy? xD
- Żużel
- Eurowizja Junior
- Reprezentacja siatkówki
#mecz
- Żużel
- Eurowizja Junior
- Reprezentacja siatkówki
#mecz
Bawi mnie ten hejt na banki, że śmią udzielać kredytów hipotecznych z oprocentowaniem WIBOR+2%.
Czy ludzie nie rozumieją, że pożyczanie pieniądza kosztuje i musi kosztować? Same banki pożyczają pieniądze na niewiele niższy procent. Pierwsze z brzegu obligacje na WIBOR6M+1.55%: https://obligacje.pl/pl/obligacja/PKO0827
No sorry, ale bank nie jest instytucją charytatywną i nie będzie pożyczał kasy taniej niż sam pożycza z rynku.
Spadnie inflacja, spadną stopy to i kredyty stanieją.
A jeszcze to narzekanie, że się przez 30 lat oddaje 2x tyle. Zobaczcie jak rosną zarobki, ceny energii, ceny żywotności czy wreszcie ceny mieszkań. Jakby przeliczyć kredyt na średnią pensję to wyjdzie, że oddaje się mniej średnich pensji niż się wzięło
źródło: they-hated-jesus-because-he-told-them-the-truth-meme-template-full-0ce139b0
Pobierz@Leithain: WIBOR to wskaźnik niemal hipotetyczny. To raptem po parę transakcji na dany okres, a często nawet nie ma z czego go złożyć, bo pożyczki, o których piszesz... nie istnieją. To dosłownie "wskaźnik, po którym banki pożyczałyby sobie pieniądze... gdyby sobie pożyczały, ale nie pożyczają". Po tej linii wielu prawników próbuje podważać zapisy umów kredytowych.
Następnie: banki komercyjne nie muszą pożyczać od NBP,
https://businessinsider.com.pl/biznes/zyski-bankow-rekordowo-wysokie-nbp-podal-kwoty/dkrd9mf
To są obligacje wyemitowane przez bank. I ich oprocentowanie to WIBOR+1.55%.
A kreacja pieniądza (ta wtórna - którą prowadzą banki komercyjne) nie działa tak, że tworzą złotówki z ksomosu. W dużym skrócie działa tak, że bank pożycza milion Kowalskiemu, Kowalski kupuję mieszkanie od Nowaka, Nowak wpłaca milion do banku na lokatę, bank znów pożycza prawie milion (prawie, bo kawałek zostawia jako rezerwę cząstkową). Później te (załóżmy)
źródło: lending_margins
Pobierzźródło: temp_file2097076247085750085
Pobierz@Leithain:
Do WIBOR osobiście nic nie mam, przy naszym niestabilnym żetonie pozwala bez większych strat zachować wartość pieniądza na osi czasu. Niestety jest on korzystny tylko dla Banku, bo RPP bardzo chętnie podnosi stopy referencyjne, ale kompletnie nie przeszkadza jej utrzymanie stopy rezerwy obowiązkowej na poziomie 2%. Banki mogą udzielać obrzydliwą ilość kredytów, nie oferując sensownych
Polecam popatrzeć na raportach rocznych na tzw. efektywny koszt finansowania, który jest używany do wyceny kredytów i wynosi on często poniżej połowy WIBORu.
To pokazuje, że WIBOR+1% jest rynkową stawka za niemal pewną pożyczkę pieniędzy.
Stąd mój wniosek, że kredyty hipoteczne nie
@Leithain: no nie, to tak nie działa, bank nie potrzebuje żadnych lokat bo obraca pieniędzmi na kontach klientów. Pozwala na to system rezerwy cząstkowej i ogrom pieniędzy wydrukowany za pisu - ta słynna tarcza dla przedsiębiorców trzymana rzecz jasna w bankach, bo niby gdzie.
Powtórzę, bank nie muszą od nikogo pożyczać ani brać lokat bo mają nadmiar kasy.
Do tego większość krajów jest w cyklu obniżek stóp procentowych. Tylko my dzięki błyskotliwym decyzjom Glapy będziemy jeszcze rok siedzieć na wysokich stopach.
źródło: IMG_2340
Pobierzźródło: temp_file9133940212543377825
Pobierz