Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#historia #nauka #szkola #wiedza #polska

Czołem. Wstyd się przyznawać zatem z anonimowych. W gimnazjum i szkole średniej nie przykładałem się do nauki historii, a nauczyciele też nie wymagali zbyt wiele i teraz wstyd mi, że tak mało wiem.
Proszę, podpowiedzcie tytuły kilku książek, które przedstawią mi historię Europy i w szczególności Polski w latach powiedzmy... od rozbiorów Polski do II wojny światowej.
Rozważam nawet sięgnięcie i zakup podręcznika historii szkoły średniej, myślicie że to niegłupie? Nie wiem jaki teraz jest program w szkołach średnich :D
Może do tego jeszcze kilka książek, które bardziej szczegółowo opisują historię Polski gdzieś tak w latach przed I i wkrótce po II wojnie światowej?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Może do tego jeszcze kilka książek, które bardziej szczegółowo opisują historię Polski gdzieś tak w latach przed I i wkrótce po II wojnie światowej?

@mirko_anonim: wszystko od Henryka Pająka

Rozważam nawet sięgnięcie i zakup podręcznika historii szkoły średniej, myślicie że to niegłupie?

@mirko_anonim: Ciężko o głupszy pomysł
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: podcasty są bardzo dobre, ale jako uzupełnienie, jak się ma już solidne podstawy wiedzy - np. co się wyniesie z losowego odcinka podcastu „Wojenne Historie” nie mając ugruntowanej wiedzy o genezie i tle danego wydarzenia/wątku? :)
  • Odpowiedz
pająk to fantasta i histeryk, trzymaj się z daleka. "Podróż w świat historii Polski", jerzy pilikowski. ew takie nazwiska jak henryk samsonowicz, janusz tazbir, jerzy topolski, andrzej leon sowa. bez ideologii.
  • Odpowiedz