Wpis z mikrobloga

Mirki, chcę na swoje potrzeby zbudować NAS-a. Wszystko już wybrałem, ale pojawił się problem: nie ma nigdzie dostępności płyt z prockiem N5105 (ew. N6005). Nie chcę kupować na Aliexpress, w szczególności użerać się z gwarancją, itd. Może ja źle szukam?

P.S. nie chcę żadnego Synology, itd. To jest przemyślana decyzja ;)
P.S.2 Raczej nie chcę też gotowych buildów, bo pchają tam często jakieś dziadowskie dyski m2, albo pamięci

#nas #homeserver #komputery #homelab
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kurteq: A ile potrzebujesz portów SATA? Ew ile i jakiego portu PCIe potrzebujesz?

Kiedyś wzięcie miały karty np. MegaRAID M1015, bo te bazujące na LSI9220 dało się przeflashować na IT-mode i dają 8 portów SATA-III. Sama karta w IT-mode może bierze dodakowe ~8W do ~15W odczytane na wskaźniku (zasilone same mobo + CPU + RAMy + karta).
  • Odpowiedz
@kurteq: No to z takich propozycji:
Odroid H4 Plus?
H4 nie ma osadzonych złączy dla 4 dysków.
Do H4 plus trzeba doliczyć koszt zasilacza, 4 kabli, RAMu DDR5 SODIMM i pamięci na system (SSD NVMe lub eMMC).
Inna propozycja, to może np. Dell OptiPlex 7040 MT.
Platforma Skylake: w idlu z SSD NVMe i 4 kościami RAM coś ~15 czy 18W. Można zrobić update TPM do v2.0 i w obudowie MT powinny być 4
  • Odpowiedz
  • 0
@chodzacy_internet: Aoostar mam na liście, ale ten prostszy model - r1 (ograniczę się wtedy do 2 dysków). W tym przypadku wziąłbym barebone i dołożył swój dysk i RAM. Ogólnie urządzenie fajne, ludzie trochę narzekają, że ciut głośne, ale to jest do przejścia wg mnie.
  • Odpowiedz
  • 0
@chodzacy_internet: a gdzie kupowałeś? Z tej oficjalnej strony? Doliczyli coś za dostawę/podatki? Brałeś barebone czy ichnie komponenty? Z góry dzięki, bo z różnych względów ten mi się wydaje najsensowniejszym wyborem (nie wiem czy z Ryzenem, ale generalnie całościowo jest git)
  • Odpowiedz
@kurteq: brałem z ali w listopadzie, wysyłka z chin bez VATu, który mi później w PL doliczyli (z 60zł wyszło bodajże). Brałem golasa, resztę dokładałem sam. Nie ufam chińskim komponentom, w firebat t8 pro, który kupiłem po 3msc siadł wbudowany SSD.
  • Odpowiedz
@kurteq: też mam R1, polecam, szczególnie że N100 zdaje się być pod każdym względem lepszy niż N5105, co do głośności to zależy jakie dyski wsadzisz, ja mam Toshiby N300 (4TB) i dość to głośne, główny wentylator idzie wymienić, bo defaultowo dali bez PWM, a jest dość specyficzny bo 90mm slim, także najtaniej to thermaltake z ali, jak chcesz teraz to noctua za stówkę:P co do platformy to w sumie nieograniczone
  • Odpowiedz
@kurteq: jest m2, ale do xpenology nie potrzebne, na sd jest sam bootloader a system już na macierzy, na oryginalnym synology też tak jest, ogólnie można z ssd keszowanie zrobić, ale nie potrzebuję, jak chcesz więcej elastyczności to możesz uruchomić xpenology pod proxmox czy coś, ludzie tak robią, dla mnie rozwiązanie z kartą sd jest prostsze
  • Odpowiedz
  • 0
@maniel: rozumiem, thx. A powiedz mi jeszcze: czy działa Ci usypianie dysków z xpenology? i druga sprawa: czy na telefonie działa appka od Synology przy Xpenology?
  • Odpowiedz
@kurteq: u mnie nie działa, w sensie dyski sie nie wygaszają, pewnie i tak co chwila by się budziły bo system na nich jest, ogólnie i tak zalecane jest wyłączenie bo serwerowe dyski są przeznaczone do ciągłej pracy i źle znoszą zbyt częste parkowanie głowicy
@chodzacy_internet: już wymieniłem wiatrak, ale widziałem te podstawki, może się zastanowię, póki co ten laptopowy coolerek na procku bardziej hałasuje:)
  • Odpowiedz