Aktywne Wpisy

adamsowaanon +3
Śmieszy mnie to gadanie że USA upadnie lub Chiny ich wyprzedzą.
Od 200 lat ludzie masowo wyjeżdżają do USA, z całego świata,
Skośnookie, ruskie też do tego zgniłego zachodu przez Darien gap,wszyscy tam jadą,
Jakoś nie widzę żeby Amerykanie lub Europejczycy wyjeżdżali w takiej skali do Chin, Rosji, Indii
Do
Od 200 lat ludzie masowo wyjeżdżają do USA, z całego świata,
Skośnookie, ruskie też do tego zgniłego zachodu przez Darien gap,wszyscy tam jadą,
Jakoś nie widzę żeby Amerykanie lub Europejczycy wyjeżdżali w takiej skali do Chin, Rosji, Indii
Do

źródło: 1000013685
Pobierz
foooo +74
i wiadomo, sprzedaż to gra psychologiczna i "albo biorę albo sprzedający ma 20 innych chętnych na moje miejsce", no klasyka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ale najbardziej mnie ostatnio rozczuliło, jak sprzedający dom za ponad 6 baniek (tak, w Łodzi XD warty na mój szybki szacunek może ~1/2 tej ceny) stwierdził, że muszę się szybko namyślić bo inni kupujący są już na etapie badania zdolności kredytowej. rozumiecie, badanie zdolności kredytowej na 6 baniek ( ͡° ͜ʖ ͡°) jakieś zaawansowane systemy potrzeba do takich kalkulacji, bo kalkulator pastiego kończy się na 2 milionach XD
z mojej rozkminy wynika, że taka transakcja tzn. dom za 6 baniek wart może 3 bańki jest niemożliwy do zakredytowania:
- bank sprawdzi sobie ceny w okolicy, wyjdzie mu że ktoś tu oszalał
- zrobi sobie swój kosztorys nieruchomości, wyjdą mu te ~3 bańki (lub mniej jeśli jest ostrożny)
- przy LTV 80% wyjdzie max 2,4 mln kredytu hipotecznego
- powyższa kwota przekracza już max kwotę hipoteki w wielu bankach
- a mimo to potrzeba jeszcze prawie 4 mln w gotówce
czyli taka chata jest zasadniczo niesprzedawalna (w ogóle), bo ja nie wiem kto w Łodzi ma 6 milionów w gotówce, albo ma 4 mln i do tego weźmie prawie 20 koła raty miesięcznej i chciałby je wydać na "normalną" nieruchomość tutaj (bo za te ponad 6 baniek mówimy o domu w typie nowoczesnej stodoły XDDDD). tego że są w Łodzi nieruchomości warte 6 a nawet kilkanaście milionów oczywiście nie kwestionuję
#nieruchomosci
źródło: kredyt-hipoteczny_a1a621
Pobierz@Zgrywajac_twardziela: to raczej tak nie działa. co z tego, że rzeczoznawca powie mi (po wnikliwej ekspertyzie) że jest warte na dziś 3 mln złotych, jak sprzedający wtedy leci z tymi swoimi farmazonami, że on za sam ogród zapłacił pół miliona i w ogóle to po kosztach sprzedaje
kiedyś mi typ argumentował, że za samą bramę wjazdową dał
@affairz: Pośrednicy to często tępacy z ulicy, bez pojęcia o tym, czego się podejmują. Kredyt na 1,5 mln i więcej to chyba trzeba mieć z 40k brutto lub 50k B2B bez zobowiązań. Albo coś koło tego.
Chaty za kilka baniek są niesprzedawalne o ile nie są dziełem jakiejś wybitnej pracowni architektonicznej.
https://www.otodom.pl/pl/oferta/luksusowy-inteligentny-dom-przy-lesie-lagiewnickim-ID4sPXh
(startowało z 6,8 mln XD)
dom jest okej, projekt indywidualny, ale nie jest to jakaś wybitna pracownia, ani wybitna architektura
Ale wtedy posiadacz 6mln się popuka w głowę i sobie pójdzie. Nie wierzę, że ktoś, kto ma na koncie 6 dużych baniek, byłby
@affairz: xDD
Ta siatka to chyba żeby złapać frajera co to za tyle kupi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: obraz_2025-02-11_153426792
Pobierz@Tomek_tls: 270, prawie 25k / metr (ostrzegałem że cena z kosmosu)
Którą masz na myśli? Tę kolorową, szarą, czy z glazuro-drewna? XD
źródło: obraz_2025-02-11_154133310
Pobierz@Zgrywajac_twardziela: mnie właśnie boli, bo mniej więcej takiej chaty szukam, trochę nie w tej okolicy, ale jakby to było normalnie wycenione to pewnie bym się zarżnął kredytem na to
@Zgrywajac_twardziela: ciekawy, szczególnie, że dom obok ma w tę stronę okna, można pomachać somsiadowi przy dwójce
@acpiorundc: ta chata z linku to już chyba 2-3 lata wisi. wcześniej była w wyższej cenie 3.6 mln. ale 2,5 mln + taki dom to nie wyjdzie więcej jak 4 mln, nie ma
2,5 mln byłoby strawne.
@affairz: Kupuj działę, buduj. Olej te janusze wypierdy za 6 mln. Gdyby było za 2,5 mln to jeszcze OK.
Kolega bogol widzę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Firmy.