Wpis z mikrobloga

Głupia sprawa, moja pierwsza hipoteka. Skąd mam wiedzieć ile dokładnie potrzebuję kredytu? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Taka sytuacja: rynek pierwotny, wkład 20%, 60 metrów, powiedzmy 25k za metr. Dodatkowo miejsce parkingowe i komórka powiedzmy 100k PLN. To daje kwotę 1.6 mln PLN.

Powiedzmy, że wykończenie premium pod klucz razem już z meblami pochłonie 5k PLN za metr, czyli 300k PLN.

Finalnie sumuje się do 1.9 mln PLN, czyli potrzebuję pożyczyć 1.520 mln PLN. Tylko co jeśli się pomyliłem, i wykończenie nie będzie kosztować 300k, a 400k i zabraknie kaski? Albo co jeśli przestrzelę i wykończenie będzie dużo tańsze? To też głupio za dużo brać i nadpłacać.

No bo tak naprawdę to będę wiedział dopiero po fakcie...?

Po prostu pytam z praktycznego punktu widzenia jak to wygląda przy zaciąganiu hipoteki. Skąd wiadomo jaka będzie finalna cena, jak do tego podchodzą zwykli ludzie? :)

#hipoteka #kredythipoteczny
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oficjalne_konto: wyliczą Ci ile MAX kredytu Ci mogą wcisnąć np. 800k żebyś był zdolny spłacić im 1,7mln za wyliczoną w wartości nieruchomość na 600k zanim zdecydujesz sie zawisnąć na sznurze bo nie dajesz rady (żona cie zostawiła, z pracy wylali i jeszcze do szpitala trafiłeś na dłuższy czas i komornik zajął się tematem).
Jak weźmiesz za dużo niż potrzebujesz to normalnie nie wypłacasz ostatniej transzy lub nadpłacisz tym co Ci
  • Odpowiedz
@oficjalne_konto: kredyt dostajesz na konkretne mieszkanie w konkretnym miejscu więc musisz się na coś zdecydować zanim pójdziesz po kredyt

jak się zdecydujesz to podpisujesz umowę rezerwacyjną więc cena mieszkania się nie zmieni jak dostaniesz kredyt i tę umowę rezerwacyjną zrealizujesz

stąd wiesz ile musisz brać kredytu na
  • Odpowiedz
@oficjalne_konto: bank ci może wyliczyć maksymalna zdolność przy określonych dochodach. Najlepiej ogarnij pośrednika żeby ci to ogarnął. Nie obliguje cię to do poniesienia żadnych kosztów, a kredytu przez tego pośrednika też nie musisz brać. Jak się zdecydujesz brać kredyt przes pośrednika, to po prostu typ przytuli hajs od banku za sprzedany kredyt, a jak nie to przytuli ją doradca ze strony banku.
  • Odpowiedz