Wpis z mikrobloga

Nigdy nie miałem żadnego drona i chciałbym sobie kupić coś na początek, żeby nagrywać sobie jakieś ładne filmiki z wakacji, jakieś ładne zdjęcia itd. Zależy mi też na tym, żeby dron potrafił podążać za mną, jak np. jadę na snowboardzie czy hulajnodze (dosyć powoli). Pomimo, że jakość obrazu nie jest najlepsza, to chyba najbardziej pasuje pod moje wymagania DJI Neo. Teraz pytanie, bo chciałbym też w sumie pobawić się w latanie z goglami w trybie FPV, czy warto zatem od razu kupować Motion Fly More Combo, za ponad 2k, czy kupić sobie najpierw samego drona za około 800 zł i później najwyżej dokupować akcesoria jak mi się w ogóle spodoba cała zabawa, lub jak będzie jakaś promocja na nie? #drony #dron #dji #fpv
Gaahl75 - Nigdy nie miałem żadnego drona i chciałbym sobie kupić coś na początek, żeb...

źródło: DJI-Neo-Motion-Fly-More-Combo-Mini-Drone-8

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gaahl75: jeśli chodzi o taki latający smartfon to lepiej coś w stylu dji mini. Jeśli fpv to już inne przepisy. Mi latanie fpv szybko się znudziło bo robiło za dużo hałasu. I za duże ogólnie ryzyko latania bo łatwo zniszczyć źle celując. No chyba, że Cię stać na częste naprawy/wymiany to spoko. Generalnie łatwiej i przyjemniej lata się miniaczem (mam 2 w combo). Do tego lepiej się w plecaku mieści,
  • Odpowiedz
@Gaahl75: od jakiegoś czasu niestety nie jestem na bieżąco z dronami dji. Kiedyś kupiłem miniacza 2 właśnie na promocji Amazonu i tak sobie od chyba 2 lat latam nim głównie na wakacjach. Wiem na pewno, że mini 3 i późniejsze miały śledzenie obiektu unikając przeszkód. Co do neo to niestety nie pomogę. Ja miałem zwykły dji fpv. Duży i głośny kloc. Używałem tylko w domu i gdzie mogłem go samochodem
  • Odpowiedz
@Gaahl75: na szybko się przyjrzałem. Chyba lepiej zapytać kogoś ktoś już czymś takim latał. Mi łatwo się lata miniaczem bo ma od razu kontroler, w miarę przyzwoitą kamerę i jakieś podstawowe funkcje - typu latanie w okręgu, gps itp. najlepiej byłoby pożyczyć ale przy nowym za okolice 800-900zł szkoda wydawać pieniądze. Ja do amatorskiego latania i tak będę polecał dji mini 3 i 4. Chociaż tu już od razu na
  • Odpowiedz
  • 0
@Uaephean: no mi w sumie najbardziej zależy żeby wrzucić to gdzieś do plecaka podróżnego lub najlepiej do kiszeni spodni i zrobić se na szybko jakieś ładne zdjęcia/filmy i schować z powrotem, i z tego co widzialem to NEO jest najlepszy do tego, bo z tymi mini to dużo roboty żeby np. jedno ujęcie zrobić, ale poszukam jeszcze, thx
  • Odpowiedz
@Gaahl75: tylko ten neo może się do kieszeni nie zmieścić. A jak się zmieści to nie spodziewaj się dobrej jakości. Z miniaczem owszem - do takiego spokojnego latania najlepiej brać małą torbę. Dron, kontroler, baterie i jakieś zapasowe skrzydła, karty pamięci. Przygotowanie to też kilka minut. Mi torba z miniaczem i akcesoriami zajmuje 1/5 plecaka podróżnego. Ale mam tam latania na ~45min.
  • Odpowiedz
@Gaahl75: Jak chcesz żeby ładne filmy i zdjęcia robił, to Neo jest bardzo złym wyborem. Teraz wyszedł Flip, który już sensownie nagrywa, ale musiałbyś popatrzeć czy nie ma z nim jakichś problemów.
  • Odpowiedz
@Gaahl75: Różnica w cenie to różnica w jakości nagrania - tyle podsumowania. Co do Twojego pierwszego pytania - jak chcesz się bawić FPV to bierz od razu największy zestaw. Cenowo się opłaca, a zabawa w goglach i z tym dildosem jest przednia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak Ci się znudzi to łatwo sprzedasz, czy to same gogle czy całość.
  • Odpowiedz
  • 0
@Peter_Mountain: a serio jest tak, że google i "dildos" z NEO nie działa z flipem? tzn. jakbym kupił neo i by mi się spodobało i chiałbym go wymienić to wszystko bym musiał od nowa kupować?
  • Odpowiedz
@Gaahl75 Jeśli jakość obrazu jest istotna to tak. Z tego co widziałem to nagrania z Neo wyglądają jak z ponad dziesięcioletniego telefonu z niskiej półki.
  • Odpowiedz
@Gaahl75: dwie sprawy. Pierwsza - Twoje potrzeby ciężko pogodzić w jednym sprzęcie. Dwa - drony FPV od DJI to drogie zabawki, średnio warte swojej ceny :) jedyne co mają spoko to te tryby autonomiczne i bardzo dokładne RTH.

Co do pierwszej potrzeby - ładny obrazek + tracking zaczyna się od mini4 PRO. Jednak co do trackingu - to co podejrzewam, że masz na myśli, czyli ustawienie drona żeby sobie leciał
  • Odpowiedz
@Gaahl75: tldr: ałbo wydasz 3-4k albo masz zabawkę która nakręci gunwo, lepiej kup sticka z insta360 :D
pomysł z dronem który za tobą leci bez osoby pilotującej, szczególnie na stoku jest super illegal xD
  • Odpowiedz