Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@exyvL: No nie polecałbym ciśnieniowego w tej cenie, ani kolbowego, ani automatu. Największą różnicę jakościową, jaką możesz sobie zafundować, to jak zaczniesz mielić ziarna na świeżo przed parzeniem. Ja bym inwestował w jakiś przelewowy + żarnowy młynek do tego.
  • Odpowiedz
@exyvL: jeżeli pijesz kawę rozpuszczalną to rozmiar kawy to „kubek”
kolbówka jest do espresso
Kup sobie przelewowy i młynek żarnowy. Będziesz zadowolony
  • Odpowiedz
@exyvL: Delonghi Stilosa albo Delonghi ECP 3420 jest za około 500zł - z normalnym bojlerem lub dogrzewaną grupą.
Tylko pamiętaj, że drugie tyle musisz wydać za młynek.

Osobiście stawiam na ECP 3420 ze względu na najbliższe warunki do drogich ekspresów, chociaż to wciąż nie to samo
bonus - @exyvL: Delonghi Stilosa albo Delonghi ECP 3420 jest za około 500zł - z norma...
  • Odpowiedz
Jakie marki kaw są dobre? Ta lavazza to przereklamowane czy faktycznie jest okej?

@exyvL: Lavazza/Vergnano nie są złe, jeśli chodzi o takiego typowego Włocha, mocno palonego. Chociaż ja wolę kupować z polskich palarni i coś trochę jaśniej wypalanego. Sporo mamy dobrych palarni (lokalnie i online), są też świeższe na ogół (w palarni kupisz taką wypalaną i dwa dni temu, a lavazza w sklepie często będzie miała rok-dwa lata). Powinni mieć
  • Odpowiedz
@exyvL: Pewien jesteś że chcesz kolbę?
W tej kwocie powinieneś się zmieścić z młynkiem (ręcznym) timemore + aeropress/melitta aromaboy.
Lavazza jest spoko. Ale jak pisze Pan @wstanczyk zaznaczył mamy sporo polskich palarni. Przedział cenowy dość szeroki. Da się coś wybrać.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kulek1981: widzę że ten model za 500zl to takie minimum od czego można zacząć, obawiam się czy to nie będzie jakiś wymęczony egzemplarz w moim budżecie.
@Wycu91 widzę że melitte polecasz, a co powiesz o używanym Melitta aromafresh? Widzę że są dwie wersje, ale podobno ta pierwsza jest lepsza.
Mlynek jaki w tym budżecie dostanę? Tak nie przesadzając oczywiście. I ta kawa to np do 50zl za 1kg cos
  • Odpowiedz
  • 0
@exyvL no właśnie była mocno polecana na Facebook owej grupce coffedesku. Trochę cebula, a trochę brak miejsca powstrzymał mnie przed zakupem. Nawet używany model powinien być spoko. Tylko właśnie starsza wersja. Nowa ma młynek ceramiczny, znaczny downgrade.
  • Odpowiedz
@exyvL: Ciężko będzie cokolwiek do rozpuszczalki porównać, bo ta ma jednak specyficzny smak. Ale próbuj różnych, inne smaki może Ci też podpasują. Generalnie cafe crema tak normalnie, to jest przeciągnięte/przepalone espresso, więc delikatne w smaku nie jest, więc ciężko mi się odnieść ( ͡° ͜ʖ ͡°) Głównie patrz na to, czy pasuje ci 100% arabica, czy jakaś mieszanka z robustą (zwykle arabica jest uznawana za lepszą
  • Odpowiedz
@exyvL: tak naprawdę młynek jest najważniejszy, ekspres to głównie pompa z grzałką. A debili co ci polecają stare zagrzybione jury to brak słów xd
  • Odpowiedz
  • 0
@Wycu91: ten to chyba jakiś podejrzany? Pomijając ten pobity dzbanek https://www.olx.pl/d/oferta/ekspres-przelewowy-melitta-z-mlynkiem-CID99-ID14lEc6.html ale widzę że za 200zl już można mieć
https://www.olx.pl/d/oferta/ekspres-przelewowy-melitta-aroma-fresh-CID99-ID13LyzN.html
https://www.olx.pl/d/oferta/ekspres-przelewowy-melitta-aromafresh-1021-01-z-mlynkiem-CID99-ID140rnw.html

@wstanczyk A jakie marki polecasz, bo na tym coffeedesku to są same po ~150zl / 1kg, preferuje coś bardziej przystępnego cenowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Taka melitta crema byłaby okej? Według opisu „dla miłośników cappuccino, latte”
  • Odpowiedz
@exyvL: myślę, że może być spoko o ile będziesz pić tylko dużą czarna. Kolba jest bardziej elastyczna espresso, cappu, americano. Kwestia preferencji. Co do eklspresow to ten delonghi stilosa może być spoko. Co do młynków np. Wilfa svart albo jakiś chinczyk avx
  • Odpowiedz