Wpis z mikrobloga

Przypominam, że tylko na ten rok GDDKiA ma do dyspozycji ponad 20 mld na inwestycje, a w ciągu ostatnich kilku lat przekroczono wydatki w kwocie ponad 100 mld. Dodatkowo ogłoszono pakiet zmian, który pozwoli budować szybciej i więcej autostrad, mostów i innej infrastruktury.

Tak, jesteśmy w stanie wysupłać tu tyle kasy i podjąć się serio ambitnych projektów. W drodze jest nawet elektrownia atomowa.

Ale mieszkań budować się nie da. To za trudne, nie wyjdzie. Tylko deweloperzy potrafią. Może coś rzucimy, ale tak z 500 mln, wystarczy.

#nieruchomosci
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 385
@mickpl będąc do końca precyzyjnym, to nawet deweloperzy tych mieszkań nie budują. Mieszkania budują wciąż firmy budowlane. Deweloperzy tylko koordynują proces pobierania wysokiej marży XD
  • Odpowiedz
@mickpl: Ale w zasadzie to czemu państwo ma budować mieszkania? Ma zapewniać porządek, bezpieczeństwo, i własnie infrastrukturę, ale nie mieszkania. Jak będzie wysokie bezrobocie to też ma fabryki budować? Jak chleb będzie za drogi to ma PGRy reaktywować? Od tematów mieszkaniowych są samorządy i one faktycznie takie mieszkania posiadają dla osób w trudnej sytuacji.
I zaznaczę, że według mnie tak powinno być w normalnej sytuacji, czyli państwo się nie w-------a
  • Odpowiedz
@mickpl: gdy byłem młody bardzo był ten zły komunizm i mieszkaliśmy w internacie, ale po 2 latach od wniosku dostaliśmy wybudowane przez państwo M3, wtedy się dało ale to zły komunizm był a nie dobry kapitalizm.wiec może dlatego państwa teraz nie budują mieszkań.cF( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Przypominam, że tylko na ten rok GDDKiA ma do dyspozycji ponad 20 mld na inwestycje, a w ciągu ostatnich kilku lat przekroczono wydatki w kwocie ponad 100 mld. Dodatkowo ogłoszono pakiet zmian, który pozwoli budować szybciej i więcej autostrad, mostów i innej infrastruktury.

@mickpl: A ja przypomnę tylko że ostatni raz ja GDDKiA wzięła się za budowanie mostów i autostrad przed Euro 2012 to była masowa fala samobójstw i upadłości
  • Odpowiedz
@mickpl:
Ale po co budować więcej mieszkań, jak w ciągu 2-3 lat na rynek trafi około miliona mieszkań? I mówię tutaj o mieszkaniach prawie wyłącznie w dużych miastach.

Przy nadchodzącej b----e demograficznej powinniśmy ciąć wydatki i spłacać dług a nie bawić się w wywalanie pieniędzy na kolejne bloki, które za 10 lat będą pustostanami.

Oszczędności (i to drastyczne) należy przeprowadzać tu i teraz.
  • Odpowiedz
w zarządach spółek, które bawią się w generalne wykonawstwo, muszą zatem siedzieć ciężcy idioci. Całą robotę odwalają, a deweloper ma marżę za friko.

@PanKapibara: Nie no, deweloper ma też jedną istotną rolę, przez którą zgarnia marżę - zapewnia kapitał (nieważne już, czy z kredytu). Tyle, że nie powiesz mi chyba, że państwo kapitału nie ma :P

>Ale w zasadzie to czemu państwo ma budować mieszkania? Ma zapewniać porządek, bezpieczeństwo, i własnie
  • Odpowiedz
@mickpl: ale żyjemy w Poslce, gdzie jak sąsiad ma gorzej to dla nas lepiej. Toteż jest niechęć Polaków, a czemu to największe miasta w Polsce mają dostać mieszkania na tani najem? Czemu warszawiaki ma płacić mniej za mieszkanie, niż ja w Grudziądzu? To niedobry komunizm! Nie może być. Jak ja mam źle to każdy ma mieć. No chyba, że mieszkanie dla każdego, również kominizm, ale dobry. Budownictwo społeczne jawi się
  • Odpowiedz
@mickpl Ale GDDKiA szasta sianem jak typowa Panstwowka. Za 1km ekspresowki płaca po 60-70mln zł. Prywatny deweloper juz nawet z fliperem i rentierem w tej cenie wpuści ci do rynku ze 150-200 mieszkań.

Ja osobiście nie uważam ze 1km drogi jest tyle warty. Tak samo stadion narodowy za który w tamtych czasach daliśmy około 2mld.
  • Odpowiedz
Ale mieszkań budować się nie da.

@mickpl: a gdzie chcesz budować te mieszkania? Mamy prawie 2 miliony pustostanów, w samej Warszawie 207 tys. pustych mieszkań.

Po cholerę więcej?
  • Odpowiedz
@mickpl: Mieszkań jest pełno, stoją puste, czy też na wynajem. W dużych miejscowościach zwłaszcza turystycznych potrafią być mieszkania, które są wynajmowane tylko w sezonie, reszta roku stoją puste. Tutaj musiałoby by wejść coś co te mieszkania po prostu nie opłacało by się ich mieć i stałyby one puste.
  • Odpowiedz