Wpis z mikrobloga

#analizadanych #businessintelligence #powerbi #pracait #programowanie #sql

Tak się złożyło, że miałem ostatnio w rękach cv absolwentki szkolenia moderatorki grupy PowerBI Polska. Spodziewałem się, że będzie źle, ale było jeszcze gorzej.

Projekt końcowy to basicowy Raport połączony z jakimś bardzo prostym datasetem w csv, typu titanic, kilka daxów, takich jak suma czy średnia. Żadnej stylizacji, żadnego fabrica, żadnego SQL, żadnego Dataflow, nie mówiąc o Databricksie. No dosłownie wyglądało to, jak projekt zaliczeniowy 6 godzinnego kursu online.

Cv pokazała mi koleżanka. Co ciekawe, osoba, która to cv przesłała uważała że to są umiejętności na mida, bo „co więcej można zrobić w PBI, jak tylko połączyć się z kilkoma Excelami, ustawić tabele, zrobić raport i udostępnić”. Senior to pewnie Tenantem zarządza i elo fajeczka smakowa z klikaczem.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: mvp to powinien mieć nasz nepalczyk sad potajo z wykopu opisał realne skille potrzebne do jakościowej pracy, a nie ta moderatorka. Jezcze robi hajs z naszych podatków bo szkoli PFR.
  • Odpowiedz
@Sad_poyato: przynajmniej tak się chwali na swoim LI :) No mnie też to zdziwiło bo każdy MVP jakiego znam to dośc ogarnięty koleś jeśli chodzi wiedzę o MS stacku z doświadczeniem w backendzie i na projektach. Choć z drugiej strony wiem jak wygląda ten proces - ktoś musi cię polecić a następnie MS weryfikuje twoją aktywność w promowaniu ich stacku. Nie sprawdzają kompetencji tzn. niby powinni to weryfikować, ale nie
  • Odpowiedz
@przecietnyczlowiek: No tak, MVP zostaje się w zamiana za promowanie i działalność w community daje technologii, no ale zazwyczaj taką działalność poprzedza odpowiednie doświadczenie i umiejętności, a nie forsowanie byle gówna na poziomie scamu. Też miałem okazję poznać i współpracować z w.w. Adamem Marczakiem, wiec moja wizja MVP bardzo się kłuci z tym co robi Dagmarka - znając politykę MS mam tu tez podejrzenia, że płeć pomogła
  • Odpowiedz