Wpis z mikrobloga

Jakie są szanse na bezproblemowe(czyli za każdym razem dojadę do prac, a co najmniej do mechanika, którego mam niedaleko od pracy) śmiganie czymś takim do pracy 5 razy w tygodniu 20km w każdą stronę przez kilka miesięcy aż mi się znudzi i sprzedam?
Alfa Romeo GT 2.0 165KM przykładowe ogłoszenie
https://www.olx.pl/d/oferta/alfa-romeo-gt-2007-CID5-ID14nzkz.html

#samochody #motoryzacja #alfaromeo
kuraku - Jakie są szanse na bezproblemowe(czyli za każdym razem dojadę do prac, a co ...

źródło: OARy0RKuqnx6nvTnXB8Lc-e68db01d30b5ac886f85873a94f72433-alfa-romeo-gt-l-01-1100

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kuraku z rozmowy z kolegą alfiarzem dowiedziałem się, że dopiero giulia ma dobrą, bezawaryjną benzynę, wszystko przed tym ma co chwilę jakieś problemy. Zaraz przyjdzie tu jakiś alfiarz i powie, że busso to przecież super silnik, ale ja mówię o BEZAWARYJNYCH, nie wiem czy wychodził w tym modelu, ale 2.4 jtdm jest elegancki, ziomek ma go w 159 i śmiga aż miło
  • Odpowiedz
@kuraku:

Szanse są spore, pod warunkiem, że olejesz silniki 1.8 i 2.0. Ale tu pojawiają się dwa dodatkowe problemy:

Pierwszy: diesel w coupe? Paaanie....
Drugi: Busso się nie p------i w tańcu jeśli chodzi o benzynę. W mieście przekroczenie 20 litrów to żaden problem, wystarczy trochę nieuwagi. W trasie 8 jak stosujesz ekodrajwing ekstremalny, a jak jedziesz normalnie,
  • Odpowiedz
  • 0
@kasztan00: właśnie problem w tym, że to ma być taki tani strupek jak ten, którego wrzuciłem. 3.2 by mi było szkoda na daily, A diesla nigdy nie miałem i nie chcę mieć.
Ja nawet nie mówię, że ma się nie psuć, ważne, żeby się dokulał do mechanika XD Jak będzie się naprawiał, to mam czym jeździć.
A jak na auto z zakresu cenowego 5-10k jest śliczne i to kusi.
  • Odpowiedz
@kuraku:

A to bierz i sie nie zastanawiaj. Jak nie jest pognity, silnik odpala od razu i nie brzmi jak betoniarka pełna gwoździ, czy tam inne 1.9 TDI, to pewnie trochę pojeździ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kuraku: Z 2.0 - nie. Z 1.8... może. Z dieslem - prędzej. Generalnie Alfy z benzyną, między 164 (ostatni TS 8v) i 159 (pierwsze nowoczesne GDI) czyli 145/146, 156, 147, 166, Gtv, GT to jedna wielka jeżdżąca pułapka na frajerów. Zarówno od strony silnika jak i zabezpieczeń antykorozyjnych (czy ich braku). Busso też, bo to wcale nie jest taki idealny silnik jak go Alfiarze malują.

Jedyna pociecha w tym przypadku
  • Odpowiedz
@TypowyDaltonista
Przed Giulią dość dobre i stosunkowwo bezawaryjne silniki benzynowe to 1.75 TBI (159/Brera/Giulietta/4C) i 1.4 T-jet (Giulietta/mito). O ile ten drugi jest powszechny i tani w utrzymaniu tak 1.75 jest dość rzadko spotykany i o ile nie sprawia problemów to jak już się coś s-------i to niestety dostępność części jest mniejsza no i wychodzi drożej ale mechanicznie jest to udana konstrukcja.

@costamtenteges Busso nie jest idealne, ale jest jedynym
  • Odpowiedz
@Aureilon: Silnik jak silnik. DOHC to takie.... no jest i tyle. Nigdy nie rozumiałem zachwytu tymi silnikami a miałem parę Alf. To już ośmiozaworowy TS robił na mnie lepsze wrażenie.

SOHC 12v czyli oryginał to zupełnie inna sprawa.
  • Odpowiedz
@costamtenteges z perspektywy lat szesnastozaworowe twinsparki to trwałe i bezproblemowe silniki. Zła sławę mają przez to, że były porównywane z 1.4 8V z VAG które miały połowę mniej mocy z litra, w czasach gdy samochody naprawiało się samym młotkiem. Gdyby obsługiwać je tak to się robi dzisiaj i zestawić je ze współczesnymi TFSI czy ecoboostami to wypadną po prostu dobrze. Co do korozji to wszykie wymienione przez Ciebie alfy miały przyzwoitą
  • Odpowiedz
@Ciasto_hirol: TS 16v to był kiepski silnik konstrukcyjnie, zwłaszcza jego najmocniejsze odmiany. Tam były błędy w systemie zmiennych faz rozrządu i magistrali olejowej przez co silniki miały tendencję do zacierania się. Fajnie brzmiał, dawał sporo mocy jak na swoją epokę, ale miał błędy. Które zresztą Fiat próbował leczyć zmieniając zalecenia olejowe, konstrukcje zmiennych faz etc. Może silniki z późniejszych serii były już lepsze, ale generalnie TS 16v to była porażka
  • Odpowiedz