Wpis z mikrobloga

Przypominam.
Każdy przedsiębiorca prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą, który używa samochodu spalinowego w ramach swojej działalności np.:

samochód jest środkiem trwałym (majątkiem firmowym);
samochód jest leasingowany, lub wynajmowany;
samochód znajduje się w majątku prywatnym, ale jest wykorzystywany do jazd firmowych;

– powinien wiedzieć, że obowiązują go dwa sprawozdania środowiskowe oraz związane z nimi formalności.

1. KOBiZE

Rodzaj: Sprawozdanie do KOBiZE o emisji substancji do powietrza
Termin złożenia: do 29 lutego 2025 r.
Gdzie składamy: Krajowy Ośrodek Bilansowania i Zarządzania Emisjami (KOBiZE)
Dotyczy: Sprawozdanie składają firmy korzystające ze środowiska, które emitują substancje do powietrza np. firmy posiadające pojazdy spalinowe (w tym 1 pojazd służbowy)

2. Urząd Marszałkowski

Rodzaj: Sprawozdanie o korzystaniu ze środowiska do Urzędu Marszałkowskiego
Termin złożenia: do 31 marca 2025 r.
Gdzie składamy: właściwy urząd marszałkowski
Dotyczy: Sprawozdanie składają firmy korzystające ze środowiska, które emitują substancje do powietrza np. firmy posiadające pojazdy spalinowe (w tym 1 pojazd służbowy)

#jdg #firma #przedsiebiorczosc #kobize
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

KOBiZE

@FACTIS: @zibizz1 tak jak o tym czytam to co roku w ogóle trzeba składać, ale nie ma kar za nie złożenie. Kara może być dopiero jak będzie kontrola, która wskaże nieprawidłowości i da termin na poprawki a się go nie dotrzyma.
  • Odpowiedz
@OsSikorskiego: W zeszłym roku skończyłem leasingować auto spalinowe, któe miałem 5 lat i ani razu nie nic nie raportowałem nigdzie. Mam juź pare takich rzeczy i czekam aż zostaną zapomniane w otchłani, kiedyś przez rok importowałem usługę i a że mam ryczałt to tego nie księgowałem i mam kilkanaście takich faktur kóre powinny gdzieś być wyszczególnione ale mam to w nosie. Z niektóymi rzeczami się człowiek oswaja że lepiej nie
  • Odpowiedz
człowiek oswaja że lepiej nie robić i w razie czego zapłacić jakąś karę niż się tym zajmować

@zibizz1: tylko miej świadomość że niektóre urzedy nie wydaja kary typu 100 zł i do widzenia, większośc nie patrzy nawet na dochody, dostaniesz kare 10 000 zł za brak sprawozdania, albo za brak zarejestrowania się lub czegoś. Poszukaj wpisy mirka który wywoził szambo i nie złożył jakiegoś papierka, nikgoo nie interesowało że on
  • Odpowiedz