Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci 23 000zł/m2 za mieszkanie po babuni. Ciekawe gdzie jest sufit cenowy. 25-latki wkraczające w dorosłe życie muszą grać w trybie "ultra hardcore". Emigracja wydaje się jedyną opcją jeśli nie mają bogatych rodziców
adam-pajac - #nieruchomosci 23 000zł/m2 za mieszkanie po babuni. Ciekawe gdzie jest s...

źródło: mieszkanie

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzek: Jeśli ktoś nie wiąże swojego życia z Polską to jak najbardziej. Natomiast nie jest to rozwiązanie dla każdego. Jeżdżąc dużo po Europie cenię jednak sobie bardzo życie w Polsce i nie wyobrażam sobie wyjazdu "na stałe" może kiedyś na emeryturę.
  • Odpowiedz
23 000zł/m2 za mieszkanie po babuni.

@adam-pajac: w śródmieściu stolicy. To raczej dobra cena, zwazywszy na to, że na Pradze czy Bemowie masz 18-19k PLN z metra od dewelopera.

Emigracja wydaje się jedyną opcją jeśli nie mają bogatych rodziców

@adam-pajac: Można też nie kupować w śródmieściu trzeciego najdroższego miasta PL ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@adam-pajac: nie wariujcie, Warszawa to dobrze skomunikowane miasto; to nie jest wybór na zasadzie - mieszkaj w powiatowym 11 000 mieszkańców, tylko wystarczy zmienić dzielnicę i masz deweloperkę za ~12k/m2; dramat to są ceny po 8 w powiatowych, gdzie ciężko zarobić więcej niż minimalna;
  • Odpowiedz
Emigracja to już nie jest booster jak jeszcze 10-15 lat temu. Nie odłożysz na mieszkanie w 5 lat.

@Tagliacozzo: odłożysz bez większego problemu, sęk w tym że kiedyś byłeś w stanie odłożyć wykonując niewymagające żadnych kwalifikacji prace, a teraz dotyczy to tylko specjalistów
  • Odpowiedz
@Tagliacozzo: mało tego, gdybym chciał to byłbym w stanie wykonywać aktualną pracę z polski latając tylko do firmy raz na miesiąc/dwa, a kiedyś wystarczyło polecieć na zmywak do UK, bądź zatrudnić się na roli w Niemczech i miesięcznie człowiek odkładał więcej niż byłby zarobić przez rok w kraju.
ps. jestem tak stary że napisałem NRD ponieważ tam sam jeździłem, ale musiałem wyedytować bo zapewne sporo osób nie ma pojęcia co
  • Odpowiedz
a kiedyś wystarczyło polecieć na zmywak do UK, bądź zatrudnić się na roli w Niemczech i miesięcznie człowiek odkładał więcej niż byłby zarobić przez rok w kraju.

@Deska_o0: Znajoma z hajsu na zmywaku w DE w dwa lata odłożyła na mieszkanie we Wrocławiu. Także ten no.
  • Odpowiedz
Emigracja to już nie booster,
Teraz booster to:
-bycie specjalistą w potrzebnym społeczeństwu i trudno dostępnym zawodzie
-posiadanie rodziców którzy rozumieli od początku lat 90 o co chodzi w kapitaliźmie
-fart życiowy jak posiadanie wybitnego talentu (sport/ osobowość), spadek w młodym wieku bez konieczności zajmowania się wcześniej schorowanymi starymi osobami i bez konieczności dzielenia sie z dużą częścią rodziny itd
  • Odpowiedz