Wpis z mikrobloga

@Strzalka sam jestem ciekaw jak to w devops wyglada. Ale z takim expem raczej nie powinienes miec problemu cos znalezc.

Ale slyszalem opinie ze skoro potrzeba mniej programistow to i mniej jest roboty dla devops, bo jak apka powstaje to pozniej nie potrzeba tylu devopsow do tego, aby utrzymywac albo cos
  • Odpowiedz
@Strzalka: śledzę rynek i jest dobrze. Od nowego roku masa ofert w porównaniu do całego 2024. Będzie git tylko faktycznie zacznij już szukać bo procesy swoje trwają.
  • Odpowiedz
@Strzalka: devopsiarzy zastępują zwykli backendowcy i modele językowe. Teraz jak jest oferta na BE, to musisz znać devops, AWS/GCP/Azure, zrobić architekturę aplikacji i model bazy danych. Oferty pewnie znajdziesz, ale nie zdziw się, jak będą pytać o to, czy potrafisz robić też BE w NodeJS/Pythonie.
  • Odpowiedz
@Belzebub: Jak trafisz do jakiegoś korpo z procesami i całym tym, to pewnie wystarczy znać się dobrze na devopsie, ale trend na rynku jest taki, że siedząc na BE musisz znać devops, bo jeden człowiek jest tańszy niż dwóch.
  • Odpowiedz
@Strzalka: Nie wiem jak w devopsach ale, tak jak pisali, znacznie więcej ofert w IT i ruch w rekrutacji w porównaniu do końca 2024 (co zresztą jest normalne).
Choć konkurencja też większa.

No i jak chcesz zaczynać od marca to musisz trafić ofertę 'na już' albo przyszykować się na jakiś miesiąc bezrobocia
  • Odpowiedz
@Strzalka: poprzednie doświadczenie: rok jako sysadmin, 4 lata jako devops na wielu projektach. Założyłem JDG, musiałem zawiesić, bo nie mogłem znaleźć nowego klienta w 2024. Od września pracuję jako sysadmin w korpo za psie pieniądze i nie wychylam głowy na rynek pracy. Ofert na ln o wiele mniej i stawki spadły nawet o połowę, a firmy żądają hybrydy. W styczniu zauważyłem lekkie pobudzenie w kontaktach z rekruterami, ale nadal to
  • Odpowiedz
  • 1
@vesperon: przed devopsem byłem pythonowcem także to akurat mam z głowy ale ciekawa ewolucja. Bo to zaraz nie bedzie devops tylko full stack devops :D

@ATAT-2 ruch na linkedzie monitoruje od dopiero tygodnia, coś tam wpada ale nigdy tak nie śledziłem to nie mam porównania.
@TMBRK nie brzmi to za ciekawie.
  • Odpowiedz