Wpis z mikrobloga

na B2B zwalniają gościa

@Prawdziwy_Oponiarz: jak firmie ogólnie nie idzie, chociażby przez koniunkturę na rynku, bez wpływu na to konkretnych jednostek, to osobom na b2b można powiedzieć nara z dnia na dzień, najczęściej pod koniec miesiąca mówią żeby wystawić dwie faktury i nara ¯\(ツ)/¯ Na UOP już nie jest tak łatwo kogoś wyrzucić bez podstaw, szczególnie jeśli zwalnia grupę osób.
  • Odpowiedz
na każdym b2b jakim byłem było miesięczne wypowiedzenie

[...]

czyli byłeś na udawanym b2b

@conamirko: bo ZUS umowę np. z dostawcą oprogramowania też może zakończyć z dnia na dzień. Ahh Asseco, Comarchy, jakie to są udawane b2b xD
  • Odpowiedz
proponuję trochę poczytać przed zabieraniem głosu

@conamirko: o b2b wiem bardzo wiele (wykształcenie księgowe + konsultacje w tej kwestii + kontrola kontrahenta gdzie sprawdzali moją umowę), są 3 przesłanki, które muszą zostać spełnione JEDNOCZEŚNIE, aby zakwalifikować coś pod stosunek pracy (i masz je w artkule, który wysłałeś). A na podanym przykładzie pokazałem Ci, że okres wypowiedzenia to coś normalnego w usługach między nawet dużymi firmami i nie da się
  • Odpowiedz
@Olek0808: @gordonshamway244 ogólnie to podoba mi się jaki ból d--y zawsze powoduje wytknięcie komuś pracy na udawanym B2B. To nie tak że wam nie wierzę czy się nie zgadzam, ale zaangażowanie z jakim produkujecie wypracowania dla randomowej osoby w necie pokazuje z jakim zjawiskiem mamy do czynienia
  • Odpowiedz
a jak się zwalnia grupę to jeszcze trzeba dać odprawy, urlopy itp

@conamirko: dokładnie, a na b2b chcą fakturę za dodatkowy miesiąc, blokują dostępy i każą oddać komputer, i nara. Gdyby nie ryczałt w IT to wogole nie byłoby to opłacalne.
  • Odpowiedz
@conamirko: rozmawianie na forach, a zwłaszcza sprzeczanie się jest dla mnie i wielu osób bardzo fajną rozrywką do śniadania czy kawy, a czasem jest szansa, że trafi się na kogoś merytorycznego i wtedy można dowiedzieć się czegoś ciekawego (bardzo lubiłem wykop z lat 2014-2017 r. wtedy się przerzucało przykładami historycznymi z zakresu kapitalizmu/socjalizmu i dla obu stron dyskusji to było ciekawe).

Czasem trafi się na kogoś, kto jest zamknięty i
  • Odpowiedz
Jak to jest? B2b już nie jest fajne? Wolny rynek przestał działać?

@BreathDeath: jest nadal fajnie, wykopki na tagu pracait to jacyś zazdrośni frustraci którzy nie mogą dostać pracy w it

np. w samym wypisie op
  • Odpowiedz
@Olek0808: poczekajmy jeszcze ze dwa lata jak US się weźmie za masowe kontrole programistów to się przekonamy kto jest głupi, ograniczony i jakie konkretnie przesłanki muszą być spełnione żeby ustalić stosunek pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
poczekajmy jeszcze ze dwa lata jak US

@conamirko: no w końcu Ci przeklęci programiści nie będą mieli lepiej! czekamy na to od 2005 r. gdy pierwszy raz pojawiło się w mediach hasło "test przedsiębiorcy", później z jeszcze większą pompą temat wrócił w 2019 r., ale no niestety nie udało się :( ale dziękuję za informację, ustawię sobie budzik na za 2 lata.

• Odpowiedz