Jak zamontowano u mnie światłowód to korzystałem z własnego routera Tp-link Archer AC 1200 i dostawca sieci musiał dodatkowo zastosować u mnie taką kostkę jakby przełącznik, który rozsyłał internet do mojego routera. Teraz dostawca zamontował u mnie swój własny router Huawei i taką kostkę już usunął.
Na czym to polega. To jakiś przełącznik lub rozdzielacz?
Chat GPT podpowiada, że wcześniejszy mój router nie miał wejścia GPON i dlatego musiała być ta "kostka"
@Roksanos: Ta kostka to był ONT. Zmienia on światło na skrętkę. Teraz dostałeś router który ma ONT wbudowanego. Ot więcej elektroniki, większy pobór prądu a korzystasz dalej z minimum funkcjonalności.
Jak zamontowano u mnie światłowód to korzystałem z własnego routera Tp-link Archer AC 1200 i dostawca sieci musiał dodatkowo zastosować u mnie taką kostkę jakby przełącznik, który rozsyłał internet do mojego routera. Teraz dostawca zamontował u mnie swój własny router Huawei i taką kostkę już usunął.
Na czym to polega. To jakiś przełącznik lub rozdzielacz?
Chat GPT podpowiada, że wcześniejszy mój router nie miał wejścia GPON i dlatego musiała być ta "kostka"
#internet #swiatlowod
@Roksanos: no i tu masz w zasadzie całą odpowiedź. Ta kostka to ONT, w obecnym routerze jest wbudowany, wtedy był osobny.