Wpis z mikrobloga

Jest tu jakiś człowiek od prawa? Dogadałem temat na utworzenie czegoś (tak, na czacie z którego mam screeny, bez umowy itp. choc bylo wspominane i oni tez napisali ze zapłacą :D ) na wykonanie bannerów. Niestety po wykonaniu wyslalem i otrzymalem czesciowo zaplate, a czesciowo to olali ( w miedzyczasie dosłali dalsze prace ktore wykonalem i to wlasnie za nie nie otrzymałem siana). Goscie prowadzą spółkę, wiec podobno jest ciezej z takich odzyskac kase. Oczywiscie nie odbierają, nie odpisują itp. Jakieś porady :> (wiem, ze niewiele napisalem, ale COKOLWIEK jest SENS, aby ruszac temat? (kwota to niecałe 2 koła).

#prawo
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Matti92: Mam sporo ale minął prawie rok (czas szybko leci, były po prostu próby odzyskania...pisma wysyłane, ale nie pomagało). Gadałem ze znajomą ktora pracuje w kancelarii, mowi ze nie bedzie latwo, ze wrecz to niemozliwe. Ja uwazam inaczej, ale skzoda mi troche tez czasu bo boje sie ze faktycznie tylko strace dodatkowo czas. Mam zrzuty ekranu, zapewnienia, nawet wplate za 1 umowe z podpisem (etap 1), dowody na etap 2
  • Odpowiedz
@imdejv1: Wygrana jest możliwa - problem tylko, że wartość przedmiotu sporu niska, a proces pewnie ze 2 lata potrwa. Koszty pomocy prawnej profesjonalisty po prostu zjedzą wygraną.

Z drugiej strony, czasami warto być upartym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Nazirek: Warto bo pety po połowie roku (jeszcze jakoś w międzyczasie) odpisali tak jakby w ogóle tematu nie było czy im jeszcze coś zrobię i dopiero zapłacą i to żeby najlepiej zrobić to od razu :D Jest ten esąd...ale nie wiem co to warte. Plus te całe Biki i tak dalej.
  • Odpowiedz
@imdejv1: Odpuść sobie E-sąd, szkoda kosztów i czasu na ich sprzeciw. Od razu w upominawczym leć. Podejdź do lokalnego radcy/adwokata celem konsultacji i wyceny sprawy. Przy wartości przedmiotu sporu w okolicach 2k, minimalne wynagrodzenie fachowego pełnomocnika to 900,00 zł.
  • Odpowiedz
  • 0
@Nazirek: Esąd podobno jest w miare skuteczny. Jest też tani. Upominacze to oni mają w dupie. Na 3 listy 1 odebrali, pierwszy. Oczywiście mam potwierdzenie odbioru :D
  • Odpowiedz
@imdejv1: Mówiłem o pozwie o zapłatę w postępowaniu upominawczym :). W e-sądzie wystarczy wnieść w terminie sprzeciw, by postępowanie umorzyć. Skończy się tym, że i tak będziesz musiał wnieść klasyczny pozew.
  • Odpowiedz