Wpis z mikrobloga

Mam wolne 250-270k, które trzymam na koncie oszczędnościowym w VeloBanku, ale skończyło mi się już promocyjne oprocentowanie i obecne odsetki to jakiś żart. Planuję spłacić za pomocą tego hajsu swoje BK2% jak skończą się dopłaty, ewentualnie część potraktuję jako kapitał jakbym chciał rzucić etat. Co zrobić z taką kwotą, aby coś zarobić albo chociaż nie stracić? Nie jestem ryzykantem, więc kryptowaluty i WIG20 odpadają. Szczerze mówiąc nie chce mi się już skakać od banku do banku w poszukiwaniu promocyjnego oprocentowania, szczególnie że większość banków wymaga założenia zwykłego konta, jakichś wpływów, karty itp.
Czy obligacje w moim przypadku to najlepsze rozwiązanie?
#oszczedzanie #inwestycje #finanse #pieniadze
daktyle - Mam wolne 250-270k, które trzymam na koncie oszczędnościowym w VeloBanku, a...

źródło: money-memes-10-768x915

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@daktyle: ale nie musisz skakać bez końca. Załóż konto tylko w jednym banku, by mieć do pary. Ale w takim, gdzie promocje są powtarzalne i dość przewidywalne. A że promocyjne oprocentowanie zazwyczaj jest na 3 miesiące, to sobie tylko co 3 miesiące przelejesz z Velo do banku X, a później z X do Velo (bo wtedy to znów powinny być "nowe środki". Za 3 miesiące powtórzysz itd.

Do pary fajnie
  • Odpowiedz
@daktyle: Patrząc na tabelkę na bankobraniu to Toyota ze swoim kontem jest blisko końca, ale osobiście tak jak mi się chciało przerzucać między kontami przez 1,5 roku, tak już teraz się nie chce i wrzuciłem ponad rok temu na Toyotę i się loguję dwa razy do roku zobaczyć, czy kasa nie zniknęła. :P A nawet tam dokładam, bo w międzyczasie skończyły mi się lepsze oprocentowania w innych bankach i jak
  • Odpowiedz
  • 0
@buntowniczaczupakabra: niby tak, są konta z lepszym oprocentowaniem, ale jak mówisz - wrzucasz na Toyotę i masz wywalone j---a, a w innych bankach musisz bawić się w żonglerkę środkami.
@mm4tt: all-in w TOS powiadasz? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@daktyle: Myślałeś nad złotem fizycznym? Jest to jedna z najbezpieczniejszych inwestycji na jakie można się zdecydować. Złote monety i sztabki złota, rozmaite wzory, różne gramatury - jest w czym wybierać :)
  • Odpowiedz
@daktyle: tak, obligacje chyba beda dla Ciebie najlepsze.
Pobierasz świadczenie 500/800+ ? Jeśli tak, to wykorzystaj cały limit oferowany przez obligacje ROD, a resztę w COI/EDO
  • Odpowiedz
Myślałeś nad złotem fizycznym? Jest to jedna z najbezpieczniejszych inwestycji na jakie można się zdecydować. Złote monety i sztabki złota, rozmaite wzory, różne gramatury - jest w czym wybierać :)

@TavexPL: xD Jeszcze nie zapomnij o spreadzie na fizyku przy kupnie/sprzedaży który skasuje zyski OPa
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: spread zależy od wielu czynników i nie zawsze jest taki sam. Dodatkowo złoto fizyczne jest bezpieczniejsze niż cyfrowe; ma się je zawsze pod ręką. Złoto fizyczne jest dla osób, które bezpieczeństwo i stabilność cenią sobie najbardziej.
  • Odpowiedz
spread zależy od wielu czynników i nie zawsze jest taki sam

@TavexPL: To podaj nam tutaj widełki sprzedaży i skupu dziesięciu monet jednouncjowych na dzisiaj 11.02.2025

Dodatkowo złoto fizyczne jest bezpieczniejsze niż cyfrowe; ma się je zawsze pod
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: wystarczy wejść na dowolną stronę z monetami inwestycyjnymi i samemu sprawdzić produkty, które Cię interesują ;) Britannia, np.: ma spread na poziomie 3,63%, nasz rodzimy Fryderyk Chopin z Mennicy Polskiej 4,62%. Pozostałe rzeczy o których Pan napisał to indywidualne upodobania, równie dobrze można gdybać "co jeśli padną serwery". Najważniejsze to inwestować w sprawdzone źródła, żeby nie narobić sobie strat.
  • Odpowiedz
wystarczy wejść na dowolną stronę z monetami inwestycyjnymi i samemu sprawdzić produkty, które Cię interesują ;)

@TavexPL: No ale tutaj przekonujemy OPa i jako handlarz to wasze zadanie xd

Britannia, np.: ma spread na poziomie 3,63%, nasz rodzimy Fryderyk Chopin z Mennicy Polskiej
  • Odpowiedz
  • 0
@TavexPL: tak jak pisał @PfefferWerfer, trochę obawiam się iść w jakieś Krugerrandy, bo w mieszkaniu musiałbym chyba jakiś sejf za obrazem wstawić albo inne pułapki rodem z Kevina bym mógł zasnąć spokojnie.
@Leithain: WIG to odrobina ryzyka? Myślałem, że to giełdowy odpowiednik rosyjskiej ruletki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Jefrjeitor: z pisowskich instrumentów finansowych obecnie u mnie wchodzi w rachubę jedynie
  • Odpowiedz