Wpis z mikrobloga

Przeklęty styl hefeweizen dwa lata temu ważyłem to przypaliłem słód,rok temu p--o wyszło niegazowane w tym roku pompa od kotła padła i musiałem naprawiać xd
Ale w końcu się udało jutro tylko drożdże i powinno się udać mam nadzieję że p--o wystartuje bo drożdże to chyba mają ze dwa lata i są ponad rok po terminie xd

#piwowarstwo #p--o #piwowarstwodomowe
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

drożdże to chyba mają ze dwa lata i są ponad rok po terminie xd


@Kaktus12: Hefeweizen na starych drozdzach papiez-macha.jpg

Cos Ci z tego wyjdzie, sprobuj po 2-3 dniach podniesc termperature fermentacji powyzej 20, nawet powyzej 22 stopni to moze wiecej estrow ukrecisz. Ale generalnie wszelkiego rodzaju pszeniczniaki (hefeweizen, witbier itd.) najlepsze efekty uzyskasz na swiezych drozdzach plynnych. Powodzenia.
kontra - > drożdże to chyba mają ze dwa lata i są ponad rok po terminie xd

 @Kaktus1...

źródło: images

Pobierz
  • Odpowiedz
@Kaktus12 nigdy dobrego pszenicznego nie zrobiłem ze startu z suchych drożdży. Dopiero z gęstwy był akceptowalny a dobre i wybitnego zawsze były z płynnych lub pierwszej gęstwy po nich.
  • Odpowiedz