Wpis z mikrobloga

@EjniaKK: Normalnie, musisz to zwrócić, w ratach zaczynając od 5 roku po wypłacie i 15 lat po wypłacie ma być zwrócone w całości inaczej naliczą ci od tego podatek etc tak jakbyś wypłacić. Ja robiłem w pko bp
  • Odpowiedz
@lormont: zakładasz, że każdy ma kasę na to, żeby wziąć ten kredyt i tak, niezależnie od tej kasy z ppk.
Z jednej strony zgadzam się z Tobą, z drugiej też bym nie przesadzał z ilością tych zysków - PPK nie osiągają jakiegoś zawrotnego zwrotu, bo nie mogą być w pełni akcyjne i jeszcze muszą być przypięte do GPW i WIG20, czyli spółek skarbu państwa.

Wiadomo matematycznie najlepiej by było żeby
  • Odpowiedz
@EjniaKK: Jest kilka możliwości wypłaty środków z PPK. Jedną z nich jest wypłata bez podania przyczyny, skutkuje to pomniejszeniem części środków i koniecznością zapłaty podatku dochodowego od zysków kapitałowych. Środkami można wtedy dowolnie dysponować i użyć ich jako wkład własny

Istnieje również możliwość wypłaty tych środków na pokrycie wkładu własnego. Występuje wtedy obowiązek zwrotu tych środków. Nie ma wtedy utraty części środków i podatku dochodowego. Banki w praktyce nie akceptują
  • Odpowiedz
@marcpol: nie do końca nie akceptują. W tym roku mając kwotę X do przelania dla dewelopera bank dostał ode mnie potwierdzenie zadatku> wkład> przelew z ppk jako wkład własny (prosto do dewelopera). I przeszło. Pkobp
  • Odpowiedz
Banki w praktyce nie akceptują tego rozwiązania.

@marcpol: nie do końca rozumiem - w kilku bankach udzielono mi informacji że akceptują i można składać wniosek, choć o ile dobrze pamiętam w każdym przypadku PPK nie może być jedynym "źródłem" wkładu własnego.
  • Odpowiedz
@marcpol: nie do końca rozumiem - w kilku bankach udzielono mi informacji że akceptują i można składać wniosek, choć o ile dobrze pamiętam w każdym przypadku PPK nie może być jedynym "źródłem" wkładu własnego.

@mala_rybka: Brak akceptacji oznacza brak ujęcia tego źródła wkładu własnego w procedurach banku, w regulaminach, decyzji i umowie kredytowej. Podobnie nie można wnieść wkładu własnego na przykład złotem. Tak jak napisałem można to jednak
  • Odpowiedz