Wpis z mikrobloga

@rzzz: Ale doczytałeś do końca? Bo jest wyraźnie napisane że nie mają pnb xD Chcesz powiedzieć że gdyby tam były mieszkania gminne na wynajem to by nie trzeba było pnb czy o co chodzi z "trzymaniem gruntów".
Jeżeli lokum jest blokowane przez "fejk MPZP", MPZP po 10 lat bez warunków na WZ w okolicy to mają budować na partyzanta czy o co chodzi?

Na tym polegają te banki ziemi że
  • Odpowiedz
  • 90
@rzzz: ale to nie tylko oni. To jest powszechna wiedza że ogromna większość deweloperów posiada gigantyczne tzw. "banki ziemi" w ilości jakiej się wam nie śniło. Najgorsze, że nie chodzi tylko o puste grunty, tylko w większości są to zabudowane obszary w dużych miastach, na których normalnie są lokale działalności gospodarczej. Masz biedronkę lub Lidla koło domu? A może piekarnię, lub pasażyk handlowy? Możliwe że od kilku lat ten grunt
  • Odpowiedz
kiedyś zrobiłem mały risercz- okazało się że w promieniu 500m od mojego domu jest co najmniej 10 zabudowanych działek których właścicielem od kilku lat jest deweloper

@Plp_: w jaki sposob sprawdzales kto jest wlascicielem dzialek wokol ciebie?
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@lagopus: no fajnie, czyli nie ma problemu z gruntami i nie potrzebują więcej kisić jeszcze więcej. Być może jest problem z procedurami i czekaniem na PNB.
  • Odpowiedz
@rzzz: Tak, ale logika myślenia odwrotna, do czasu aż nie będą mieli aż za dużo działek "gotowych" w bankach to będą kupowali nowe. Tu pisałem inne rzeczy z lokum kiedy kupowane działki https://wykop.pl/wpis/78381625/z-uwagi-na-brak-popytu-uruchamianie-nowych-inwesty#273855477
Co innego im pozostaje? Co więcej zaryzykuje takie stwierdzenie, lokum gdyby chciało teraz więcej budować to aktualnie ma ZA MAŁO banku ziemi. Dlatego że ma 2 duże inwestycje zablokowane i tyle im z banku xD Na przyszłość
@lagopus 0
@Frank_Parker: @szaryAlibaba Ale zdajecie sobie sprawę że właśnie na tym polega uwalnianie gruntów żeby nie trzeba było banków ziemi po 10 lat? I że deweloperzy nie trzymają tej ziemi odłogiem dla zabawy(ponosząc koszty) tylko rozwiązują problemy z działkami/MPZP/WZ/etc. a inwestycje "gotowe do uruchomienia" to wyjątek
  • Odpowiedz