Wpis z mikrobloga

"Przy liniach wysokiego napięcia można mieszkać bo jest źródłem szkodliwego pola magnetycznego.
A potem wsiadasz do Tesli gdzie płyną prądy po X Amper które generują ogromne zmienne pole magnetyczne. A zmienne pole jest bardzo szkodliwe"
Usłyszałem coś takiego od inżyniera.
Ale wróciłem do domu.
I kurde przecież akumulatory są źródłem stałego prądu i wywołują stałe pole magnetyczne.
Fakt że przyśpieszenie/zwalnianie powoduje zmiany.
To i tak nijak ma się do tego co dzieje się w sieciach WN. Bo tak jest stałe 50Hz 24/7.

Może ktoś wyjaśnić?
#elektryka #fizyka
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sl_w_k_1: Mordeczko, tutaj masz jakiś tekst z archiwalnej, wątpliwej strony, bez żadnych źródeł, gdzie ktoś sobie napisał "tak jest, bo tak mi się wydaje, trust me bro" xD A nawet w nim nie ma żadnych konkretów, tylko że może powodować zagrożenia, ale w sumie nie wiadomo (czyt. autorowi się wydaje, ale nie ma żadnych dowodów, aby było niebezpieczne)

Wiesz, że światło słoneczne, to też fala elektromagnetyczna? ( ͡º ͜
  • Odpowiedz
No i co, chcesz przez to udowodnić że UV-C nie jest szkodliwe?

@MrPerfetc: Nie, ale doskonały przykład byś mógł sobie zadać pytanie, dlaczego pewne promieniowania są szkodliwe, a inne nie. Dlaczego mikrofala cię ugotuje, a przy nadajniku GSM możesz stać i nic ci nie będzie, mimo że ma większą moc.

Że za czasów PRL maszyniści elektrowozów mieli miesiące wolnego ze względu na warunki pracy. Ale potem władze odeszły od tego bo nie stwierdzono
  • Odpowiedz
@wstanczyk: No, dlatego w mojej pracy promieniowanie elektromagnetyczne to normalny czynnik szkodliwy który się bierze pod uwagę, a komentarze w stylu hehe jak to szkodliwe przecież słoneczko świeci piszą ludzie którzy nie mają zielonego pojęcia o czym piszą.
  • Odpowiedz
No, dlatego w mojej pracy promieniowanie elektromagnetyczne

@MrPerfetc: W jakiej pracy i jak jest zdefiniowane te promieniowanie elektromagnetyczne? Bo podejrzewam, że nie chodzi o zakaz posiadania telefonu komórkowego?

a komentarze w stylu hehe jak to szkodliwe przecież słoneczko świeci piszą ludzie którzy nie mają zielonego pojęcia o czym piszą.

No tylko w tym momencie to ty jesteś tym, który nie ma zielonego pojęcia, a na szkodliwość tego typu fal elektromagnetycznych
  • Odpowiedz
@wstanczyk: Energetyka.
Z grubsza tak jest zdefiniowane
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/dopuszczalne-poziomy-pol-elektromagnetycznych-w-srodowisku-18933691
+Masz fajną pracę na ten temat w moim pierwszym poście.
Ja mogę nie mieć zielonego pojęcia, ale to ty użyłeś argumentu światła słonecznego. Pomijając bezsensowność porównania do czego już sam doszedłeś pisząc o róznych pasmach, to jego wycinek stosuje się konkretnie do zabijania żywych organizmów xD
  • Odpowiedz
@wstanczyk: Przecież promieniowanie elektromagnetyczne w "GSM" też było promieniowaniem mikrofalowym i też jest niebezpieczne. Dlaczego przed budową BTS robi się papiery i dokument pt. "oddziaływanie inwestycji na środowisko"?. Powiem ci, że na kilkunastu obiektach typu wieża/nadajnik GSM/3-4G byłem i na poziomie anten zawsze wiszą znaki ostrzegawcze i jak musiałem przejść przed anteną, to szybciutko by znaleźć się za jej polem działania jak najszybciej (anteny są kierunkowe i mają rozpiętość zazwyczaj
  • Odpowiedz
Z grubsza tak jest zdefiniowane

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/dopuszczalne-poziomy-pol-elektromagnetycznych-w-srodowisku-18933691

+Masz fajną pracę na ten temat w moim pierwszym poście.

@MrPerfetc: Tutaj masz normy do pracy przy energetyce, a op pyta o mieszkanie w bliskiej odległości do takiej sieci. To jednak różnica. Już pomijając, że fakt ustalenia norm jeszcze nie oznacza, że potwierdzono klinicznie
  • Odpowiedz
@wstanczyk: Nie, to są normy ogólne.
Liczy się też natężenie. Mówisz że światło jest niegroźne, ale lasererem już sobie krzywdę zrobisz, a to też przecież tylko światło.
A dowodów na co potrzebujesz, na szkodliwość mikrofal?
  • Odpowiedz