Wpis z mikrobloga

#dzialka #budujzwykopem #dom
Zbieram się do tematu uzbrojenia działki na przyszłość. Będę niedługo składał papiery o warunki przyłączeniowe do Energi i wodociągów. Jednym z wymaganych załączników jest przedstawienie szkicu sytuacyjnego umiejscowienia przyłączenia. Nie mam na razie projektu domu itd. Planuję coś tam budować może w 2028 roku. Dzialka jak obrazku. Chciałem zaproponować umiejscowienie obu przyłączy jak zaznaczyłem zielonym iksem, na granicy działki z somsiadem. Dobry pomysł?
mare4e - #dzialka #budujzwykopem #dom
Zbieram się do tematu uzbrojenia działki na prz...

źródło: IMG_2116

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mare4e: a z której strony idzie siec wodociągowa i elektryczna? Długość przyłącza wplywa na koszt opłaty przylaczeniowej. Musisz sie jeszcze dowiedziec po jakim czasie od wybudowania przylacza musisz zacząć z niego korzystac. W PSG jest to np. 3 miesiące
  • Odpowiedz
@mare4e: musisz wejść na https://www.geoportal.gov.pl/ i zobaczyć sobie gdzie masz sieć energetyczną i wodociągową

następnie od tej sieci musisz narysować sobie przyłącze do domku, który pi razy drzwi narysujesz sobie na działce

wody nie możesz sobie tak "na granicy działki z sąsiadem oznaczyć" bo przyłącze wody ma biec prosto do twojego domu ew. wcześniej przez studnię wodomierzową na terenie twojej
  • Odpowiedz
  • 0
@Pinki3099: @Catmmando dostęp jest z dwóch stron. Strzałka żółta około 100m od drogi głównej, strzałka niebieska około 20 m od mediów z istniejącego już osiedla.
Drogi dojazdowe są już własnością gminy i nawet zauważyłem, że gmina uchwaliła nazwę ulicy - wcześniej jej nie było na geoportalu.
Jeśli chodzi o wytyczenie szkicu sytuacyjnego, czy wystarczy przesłać im trasę mediów wzdłuż drogi dojazdowej i umiejscowienie przyłącza w oparciu o mapę z
mare4e - @Pinki3099: @Catmmando dostęp jest z dwóch stron. Strzałka żółta około 100m ...

źródło: IMG_2116

Pobierz
  • Odpowiedz
@mare4e: tak, ja używałem mapy z geoportalu, wydrukowałem sobie ładną na formacie a3 w kolorze z widokiem podziału działek oraz włączoną warstwą uzbrojenia terenu

w momencie robienia wydruku zanotowałem sobie skalę bo tam podają podziałkę, żeby potem wrysować na swojej działce schematycznie dom, po prostu prostokąt

i do niego zaznaczyłem kolorem linię przyłączy, po prostu kreska od sieci wodociągowej do domu z opisem trasa
  • Odpowiedz