Wpis z mikrobloga

Ta wygląda prawdziwa oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia w temperaturze ok 5st. Mam to szczęście, że kuzyn pracuje przy oliwie w Grecji i przywozi po sezonie duże ilości na sprzedaż. Smak lekko gorzko ostrawy, przy tej oliwie cała reszta ze sklepu to przefiltrowane i odaromatyzowane wytłoczyny.

#oliwa #zdroweodzywianie #ciekawostki
CyganskiKsiaze - Ta  wygląda prawdziwa oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia w temper...

źródło: IMG_4167

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TrueShutDown: jak leży rok w magazynach zanim trafi do sklepu i potem miesiącami na półkach to tak w innych wypadkach nie ma takiej potrzeby jeśli zostanie zużyta w rozsądnym czasie i nie będzie stała rok na parapecie w słońcu
  • Odpowiedz
  • 0
@CyganskiKsiaze To jest półprodukt. Oliwę się filtruje z wytłoczek - przynajmniej taką piją Grecy.

Typowo filtruje się tow odśrodkowych wirówkach, żeby nie używać żadnej chemii i filtrów mechanicznych.
  • Odpowiedz