Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 34
@CH3j: smak pistacjowy był zawsze jak marcepan lub chałwa- miał zwolenników lub zdecydowanych przeciwników. Ale przeciwników było zdecydowanie więcej. To co sprzedają dzisiaj jest popularne tylko dlatego, że w ogóle nie jest pistacjowe xd Jakby ktoś spróbował lodów z lat 90 jebiących chemią i pistacją to szybko wyleczyłby się z tej pistacjowej mody, bo tam naprawdę było czuć pistacjowy smak.
  • Odpowiedz
@Catit: a mi bardzo smakują te wynalazki pistacjowe, jem prawie codziennie jakiegoś pączka czy inne ciastko xD
ale tak, mocno przesłodzone
Z dawnych lat nie pamiętam tego smaku praktycznie, z 15 lat temu, może z 20, były takie lody La Cremeria i był smak pistacjowy, ale nie czysty tylko z marcepanem, no to było słodkie w opór i raczej nie różniły się od tych co teraz są. Tylko dostępność tych
  • Odpowiedz
@Catit: Ja dowiedzialem sie jak rzeczywiscie smakuje pistacja jak polecialem do Wloch pare lat temu i w jakim bylem szkodu, ze lody pistacjowe sa mocno orzechowe, maja troche przytlumiony smak a nie jak u nas sama chemiczna slodycz. Co prawda da sie znalezc w PL takie lody, ale trzeba wiedziec gdzie szukac. Boom na pistacje byl dosc spory, bo kazda siec nagle zaczela produkowac corssainy, paczki i co sie tylko
  • Odpowiedz
@czuczupikczu: No ja we włoszech też jadłem parę lat temu jakieś pistacjowe wynalazki jak lody czy cannolo to też się czasem to nie różniło od tych co u nas teraz są. Na przykładzie cannolo to trafiały się taki właśnie mocno pistacjowe ale też takie gdzie pistacja robiła tylko za posypkę.

@Catit Jeszcze teraz gadamy z różową to ona pamięta sprzed 20 lat jakieś ciastka kruche z pistacją ale raczej
  • Odpowiedz
@Catit: warto też dodać, że zanim u nas zaczęła się moda na słodkie rzeczy z pistacją to we włoszech z 15 lat temu pierwszy raz widziałem takie wynalazki jak wędliny z pistacją xd ale w sumie to i inne orzechy też tak dodawali
  • Odpowiedz
@Catit widzisz bo są takie chamsko chemiczne te lody. Ohydne w większości. A w croissantach ta pasta jest najczęściej mieszana z czekoladą biala. Czyli rozwodniona ze tak powiem. Ale mam u siebie na wiosce lodziarnię i ich pistacjowe są tak pyszne że tylko je jesz
  • Odpowiedz
@Catit to tak jak z rodzynkami w serniku albo ananasem w pizzy. Kiedyś wszyscy w---------i aż uszy się trzęsły a teraz jest moda na nielubienie.
  • Odpowiedz
  • 1
@Catit chcesz posmakować pistacjowych lodów to w wilsh lub wuchta smaków (takie budki z lodami w lato) są super. Faktycznie czuć smak orzechów
  • Odpowiedz
@Catit: pasta pistacjowa to jeden z najdroższych półproduktów do lodów - stąd potrzeba powstawania tańszych odpowiedników
  • Odpowiedz
  • 0
@Vadzior: u nas do wędlin też dawali pistacje już wiele lat temu chyba, bo nawet wegańska podróba wędliny z pistacją jest od jakichś 5 lat w Biedronce. Do mięsa dodają różne dziwne rzeczy jak na przykład zielony pieprz, aczkolwiek nie oznacza to jeszcze takiej ogólnej mody
Catit - @Vadzior: u nas do wędlin też dawali pistacje już wiele lat temu chyba, bo na...

źródło: IMG_7122

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@basalyk44: tak, ale smak konkretnej rzeczy a aromat robiony na jej podstawie trochę się od siebie różnią. Na przykład smak kokosowy jest zajebisty i lubiany, a zjedz takiego naturalnego kokosa- mi on nie smakuje za bardzo i wielu osobom, które znam i wiem, że lubią rzeczy o smaku kokosowym, też nie smakuje naturalny kokos. Migdały na przykład mają też łagodniejszy smak niż aromat migdałowy, który się z nich wydobywa i
  • Odpowiedz
@Catit: no z 15 lat temu nie było to jeszcze tak popularne u nas i spotkałem się z tym we włoszech właśnie, dopiero później przy okazji jakiś włoskich tygodni w lidlu i biedronce takie rzeczy się zaczęły pojawiać. I też zaczęły powstawać sklepy włoskie/śródziemnomorskie.
Dodatek np. oliwek i pieprzu zielonego był wcześniej, w sensie w polskich sklepach.
Wiem, że nie jest to moda, bardziej mi chodziło o wykorzystanie pistacji właśnie.
  • Odpowiedz