Wpis z mikrobloga

#remontujzwykopem
Kupiłem zlew franke i dostałem do niego taki oto syfon. Planowałem w szafce pod zlewem mieć wysuwaną szufladę z śmietnikami, ale z tak głęboko schodzącym syfonem chyba to nie wchodzi w grę.
W ikei sprzedają syfon który ma poziomą rurkę do tyłu szafki i tam jest cała aparatura - https://www.ikea.com/pl/pl/p/lillviken-syfon-z-sitem-10311539/ . Byłoby to spoko rozwiązanie, gdyby nie to, że nie obsługuje korka automatycznego, a mój zlew ma już nawiercone dwa otwory.
Macie pomysł jak podejść do tego zagadnienia? Czym zaślepić drugi otwór gdybym użył syfonu z ikei? Myślałem też żeby użyć części syfonu z ikei, ale tę górną cześć zawierającą sitko i podłączenie odpływu awaryjnego wziąć z franke. Niestety ikeowy zdaje się mieć znacznie większy gwint. Myślałem też o zrobieniu poziomej rurki między sitkiem a tyłem szafki, tylko nie wiem czy to są jakieś standardowe rurki czy nie.
FrediKamionkaGmina_Burzenin - #remontujzwykopem
Kupiłem zlew franke i dostałem do nie...

źródło: image

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czym zaślepić drugi otwór gdybym użył syfonu z ikei?

@Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin: Elementem (zawór mimośrodowy?) z zestawu Franke. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Niestety ikeowy zdaje się mieć znacznie większy gwint.

IKEA zazwyczaj ma niekompatybilne części. Nawet w ich fotelach jest kompletnie inna średnica montażu kółek niż stosuje cały, dosłownie cały światowy rynek. ¯\(ツ)/¯ Na szczęście hydraulika zna różne przejściówki, przelotki i kombinacje, może coś uda Ci siędobrać.
  • Odpowiedz
@Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin: tak, tym przesuniesz syfon bardziej pod ścianę. Ten model z IKEI nie jest kompatybilny ze zlewami franke. Tzn przelew jest mniejszy niż otwór w zlewach i nie pokrywa go w całości. Możesz też pomyśleć o syfonie butelkowym, zajmuje mniej miejsca.
  • Odpowiedz