Wpis z mikrobloga

@Larsberg: Prawda jest taka, że w nowych kartach 8GB to rzeczywiście mało, ale ja tam od 3 lat siedzę na 3070 ti i we wszystko gram minimum na wysokich ustawieniach z odpalonym DLSS na jakość. Nie jest super, ale tragedii nie ma.
Oczywiście jak nie jest s---------a optymalizacja, ale to już nie jest wina karty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Tak_masz_racje: Teraz jeszcze robotę robi Frame Generation. Stalkera 2 ogrywałem na detalach High z DLSS Balanced i włączonym FG miałem średnio 120fps kosztem nieco większego input laga. Kosmos.
  • Odpowiedz
@Larsberg: Temat zapotrzebowania gier na vram jest przesadzony i rozdmuchany. Pośrednio to zasługa różnicy miedzy tym co pokazuje program a realnym użyciem vram. Ludzie nie ogarniają, że to co pokazuje program to nie jest realne zużycie vram. I potem są mity, że jak ktoś ma GPU z 24gb vram to i mu gra wg programu "alokuje" np 13 gb vram to na GPU z 12 gb na pewno będą ścinki
  • Odpowiedz
@Fiodooor no i? Chodzi tylko o to, że ten kolega gada bzdury, bo nie ma gier które wymagają 8gb+ vramu do tego by rozgrywka była płynna. Gdyby tak było to Nvidia nie wydawałaby nowych kart z 8 gb vramu
  • Odpowiedz
@Larsberg: FG i możesz sobie pomarzyć o trafieniu w pijawkę xD
A kcd2 pewnie znowu nie potrafi zgrać tekstur do vramu jak człowiek i będę musiał oglądać guwno mimo ustawienia tekstur na maksa.
A granie z teksturami niższymi niż eksperimental w 1440p? Szanujmy wzrok.
Na 6800 (karta która była kiedyś tańsza od 3070 a teraz jest odwrotnie) chodzi w natywnym 4k w 50fps, w 1440p 80+.
  • Odpowiedz
  • 0
@Suseuropejski: Jak masz 120fps dzięki FG to jest naprawdę płynnie a lag wcale nie jest jakiś duży. Ludzie to wyolbrzymiają starsznie. Grając na myszce i tak jest łatwiej. Pomyśl że ludzie na konsolach muszą celować padem.
  • Odpowiedz
@Larsberg: grałem w apexa na padzie więc nie rozumiem, wystarczy tydzień treningu.
W stalkerze 2 lag jest duży, grałem w 120fps z fg i normalnie widać opóźnienie, nie tyle że czuć, widać. Jak wyłączyłem fg to magicznie zacząłem lepiej strzelać.
Osobiście nie mam już ochoty się z FG i FSR/DLSS bawić po przygodach ze stalkerem. Jeśli mi gra nie wyciągnie 60 FPS minimum w 1440p bez sztuczek to leci zwrot.
  • Odpowiedz